22 de străzi şi două clădiri, iluminate cu 8 milioane de lei, bani elveţieni

22 de străzi şi două clădiri, iluminate cu 8 milioane de lei, bani elveţieni
22 de străzi și două clădiri publice din Cluj-Napoca vor fi dotate cu un sistem de iluminat modern (LED) și eficient pe fonduri elveţiene.

Primarul Emil Boc a anunţat semnarea contractul de finanțare a investiţiei, parte din Obiectivul 1 al Ariei de concentrare 4 - Îmbunătăţirea mediului înconjurător - din Programul de Cooperare Elveţiano-Român.

Cu o valoare totală de 1.888.235 franci elvețieni, TVA inclus (echivalentul a 8.023.110,515 lei, după cursul BNR din 26 iunie), proiectul va fi implementat pe parcursul următoarelor 18 luni. Din această sumă 1.605.000 CHF (6.819.645,00 lei) reprezintă suma nerambursabilă solicitată, iar 283.235 CHF (1.203.465,515 lei) este cofinanțarea în procent de 15% de la bugetul local.

„Acest proiect ne-a permis să realizăm investiții semnificative pentru a reduce consumul și poluarea mediului înconjurător, fără a fi nevoiți să apelăm la bugetul local, pentru că fondurile nerambursabile elvețiene sunt puse la dispoziția comunităților din Europa tocmai pentru a stimula luarea de măsuri care să reducă consumurile energetice excesive", a explicat primarul Emil Boc. „Practic, consumul va scădea cu circa 42-44% și astfel vom putea realiza în viitor economii la costurile de întreținere ale muncipalității, de aproximativ 65000 euro/an", a mai afirmat edilul.

Modernizarea iluminatului public stradal se va face pe străzile Bdul 21 Decembrie 1989, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Haşdeu, Calea Floreşti, Calea Manăştur, Observatorului, Constantin Brâncuşi, Gheorghe Marinescu, Ilie Măcelaru, Ion Popescu Voiteşti, Izlazului, Louis Pasteur, Mioriţei, Moldovei, Nicolae Titulescu, Nod N, Piaţa 1 Mai, Donath, Piaţa Marăşti, Piaţa Mihai Viteazu, Primăverii şi Regele Ferdinand. 

De asemenea, pe urma acestei investiţii vor beneficia şi clădirile primăriei din Piaţa Unirii nr. 1-2 şi pe de Calea Moţilor nr. 3-5-7, inclusiv clădirea anexă aferentă parkingului, situată în curtea interioară. În total vor fi înlocuite 1094 aparate de iluminat în interior şi 1358 aparate de iluminat public.

Reduceri semnificative a consumului de energie

Modernizarea sistemului de iluminat interior presupune înlocuirea aparatelor de iluminat existente, care utilizează lămpi fluorescente sau cu incandescenţă, cu unele moderne, ce utilizează tehnologia LED. Toate aparatele de iluminat vor fi echipate cu driver de protocol DALI (exceptându-se cele din grupurile sanitare şi holuri), ceea ce va permite controlul lor pe viitor, prin intermediul unui sistem de comandă.

Suplimentar se va implementa în scop experimental un sistem modern de comandă şi control al iluminatului, cu reglaj automat al nivelului de iluminare, pentru patru birouri. Acestea se vor echipa cu senzori de prezenţă şi lumină, care vor ţine cont de nivelul de iluminare naturală, respectiv de gradul de ocupare al încăperii.

"Studiul şi monitorizarea viitoare a sistemului va evidenţia oportunitatea implementării acestuia la nivelul tuturor încăperilor din clădirile municipalităţii", au precizat reprezentanţii primăriei.

Prin implementarea proiectului se preconizează realizarea unor reduceri a consumurilor de energie electrică de circa 44% pentru sistemul de iluminat interior, respectiv de 42% pentru sistemul de iluminat exterior, ajungându-se astfel la un consum de 251139.25[KWh] pentru sistemul de iluminat interior, respectiv la 630527[KWh] în cazul sistemului de iluminat public. Astfel, este estimată o reducere totală anuală a emisiilor de dioxid de carbon de 300 tCO2.

Programul de cooperare româno-elveţian vizează reducerea disparităţilor sociale şi economice în cadrul Uniunii Europene extinse. El a fost legiferat prin semnarea Acordului-cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian la Berna în data de 7 septembrie 2010.

Prin acordul în cauză au fost stabilite drept domenii prioritare în care se cofinanţează, urmând principiul rambursării ulterioare (cu o cotă procentuală de 85%), reabilitarea termică a clădirilor publice, termoficarea, furnizarea de energie (inclusiv regenerabilă), iluminatul public, transportul public şi planificarea urbană.

Comenteaza