800 de angajaţi ai Primăriei Cluj, în grevă FOTO

800 de angajaţi ai Primăriei Cluj, în grevă FOTO
Sindicaliştii din administraţia locală au fost marţi în grevă generală. Este vorba despre circa 800 de angajaţi ai Primăriei Cluj-Napoca.

Registratura instituţiei este deschisă, însă nu şi casieriile. Serviciul de evidenţă al populaţiei funcţionează doar pentru decese şi ridicări de acte de indentitate. Oamenii care au diverse probleme de rezolvat la ghişeele primăriei sunt întorşi din drum de la poartă şi li se explică că este grevă generală fiind sfătuiţi să revină în cursul zilei de miercuri.

„Majoritatea salariaţilor sunt în grevă, accesul publicului este stopat, n-au voie să intre în primărie, iar salariaţii care nu au semnat pentru a adera la aceste acţiuni de protest, lucrează, pentru că nu poţi să îi opreşti să nu lucreze. Dacă îi caută cetăţenii, vin şi îi iau de la poartă în primire, îi duc în birouri, îşi rezolvă problema, pe urmă îi aduc înapoi.

La Centrul de informare pentru cetăţeni, partea de înregistrări documente funcţionează pentru că angajaţii de acolo nu au intrat în grevă, partea de casierie, din birourile de sus, nu lucrează. La impozite şi taxe sunt închise uşile, la Direcţia socială la fel, la primăriile de cartier, la fel," a declarat Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA).

Liderul sindical a mai informat că la nivel naţional sunt 35.000 de salariaţi în grevă şi că au fost  foarte mulţi angajaţi care nu sunt afiliaţi la federaţie, dar care s-au solidarizat cu protestatarii şi au decis să intre în grevă.

Săptămâna trecută, sindicaliştii din administraţie, grupaţi în FNSA, au organizat o grevă de o oră, dar fără a bloca activitatea Primăriei Cluj-Napoca pe durata protestului. Sindicaliştii au recurs la continuarea protestului după ce negocierile cu Ministerul Muncii, pe marginea revendicărilor acestora, au eşuat la sfârşitul săptămânii trecute.

Membrii FNSA susţin că salariaţii din administraţia publică locală sunt cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei/lună).

Angajaţii din primării şi consilii judeţene cer majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului din administraţia publică locală cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din acest sector, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru. Totodată, aceştia solicită ca salariaţii din administraţia publică locală să beneficieze de vouchere de vacanţă.

„Adresăm un apel către toţi salariaţii din administraţia publică locală din România să se solidarizeze cu demersurile colegilor reprezentanţi de către FNSA, să înţeleagă că doar împreună vom reuşi să eliminăm discriminarea de natură salarială la care suntem supuşi în raport cu administraţia centrală", susţin sindicaliştii, printr-un comunicat de presă.

Ei ameninţă că, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate, începând cu data de 19 iulie vor declanşa greva generală pe termen nelimitat în administraţia locală.

Comenteaza