920 de milioane de euro costă Centura Metropolitană Cluj. Proiectul trebuie să treacă de Guvern

920 de milioane de euro costă Centura Metropolitană Cluj. Proiectul trebuie să treacă de Guvern

Ministerul Transporturilor a publicat indicatorii tehnico-economici pentru Centura Metropolitană Cluj-Napoca, investiție care se ridică la suma de 920 de milioane de euro.

''În prezent traficul local şi de tranzit se desfăşoară prin interiorul municipiului Cluj-Napoca care este tranzitat de patru drumuri naţionale DN 1, DN 1C, DN 1F, DN 1N şi DN 15, acestea având funcţiuni de străzi şi bulevarde, cu multe intersecţii, traficul fiind des fracţionat şi îngreunat producându-se frecvente ambuteiaje. Traseul Drumului Transregio feleac TR 35 va realiza o conexiune a autostrăzii Transilvania cu drumurile naţionale din zona de referinţă, a cartierelor rezidenţiale intens populate, a aeroportului internaţional Avram Iancu dar şi legăturile de acces spre viitorul spital regional de urgenţă şi spitalul pediatric monobloc din municipiul Cluj-Napoca.

Obiectivul este inclus în cadrul Master Planului General de Transport al României, revizuit, cu finanţare prin Programul Operaţional Transport (POT) 2021-2027, aprobat prin HG nr. 1312/2021 privind modificarea HG nr. 666/2016 pentru aprobarea documentului strategic Master Planul General de Transport al României. Pentru promovarea obiectivului, a fost încheiat în anul 2019 un Parteneriat de Implementare între C.N.A.I.R. S.A. şi Asocierea formată între Primăria Municipiului Cluj-Napoca și comunele Floreşti, Gilău, Apahida și Baciu, în baza prevederilor OUG nr. 83/2016 privind unele măsuri de eficientizare a implementării proiectelor de infrastructura de transport. Datorită valorii semnificative a investiţiei, pentru implementarea acestui obiectiv este propusă o promovare etapizată,  în două faze'', se arată pe site-ul Ministerului Transporturilor. 

Conform documentelor publicate pe site-ul ministerului, centura va fi realizată în două etaope. Așadar, lentru prima etapă este prevăzută o lungime de 23,67 km și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură.

Faza I – Centura Metropolitană TR 35, Sector cuprins între km 14+747 (nod 5) şi km 38+418 (nod 18) în lungime de 23,67 km şi Drumuri de legătură în lungime de 19,16 km. Ȋn cadrul  Fazei I  se consideră oportună asigurarea conectivității directe spre Spitalul Regional de Urgenţă, Spitalul Pediatric Monobloc, cât şi legătura cu DN 1N care reprezintă Varianta de ocolire Cluj Est (VOCE), prin nodul 18 (Apahida/DN 1N), ce prevede realizarea podului peste canalul Someş, soluţie ce permite extinderea pistei Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, considerate ca obiective de importanţă strategică regională.

Finanţarea obiectivului de investiţii se va realiza din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Operațional Trasport (POT) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Indicatorii tehnico-economici urmează să fie aprobați de Guvern, iar ulterior va fi lansată și licitația pentru execuție.

Comenteaza