Academia de Muzică din Cluj, singura universitate din ţară fără spaţii proprii, primeşte teren pentru noul sediu. Cui în coşciugul ruinei din Mănăştur
- Scris de Mihai Prodan
- 13 Oct 2012, 21:46
- Administraţie
- Ascultă știrea
Consiliul Local urmează să analizeze marţi o propunere de hotărâre ce vizează darea în administrare Academiei de Muzică a terenului de pe bulevardul 21 Decembrie, în suprafaă de 2.760 metri pătraţi, pentru construirea sediului.
Propunerea vine la iniţiativa instituţiei de învăţământ, care a cerut acest lucru printr-o adresă remisă Consiliului Local în 24 septembrie, şi se referă la un teren dintr-o suprafaţă mai mare, unde va fi construit Centrul Cultural Transilvania, ce include printre altele o sală de concerte, un sediu pentru Filarmonica Transilvania, un hotel, spaţii de birouri şi expoziţionale. În plus, Planul Urbanistic Zonal prevede că pe teren, cu o suprafaţă totală de 13.900 metri pătraţi, să fie ridicat şi un sediu pentru Academia de Muzică. Un argument, spune rectorul Vasile Jucan, este că Academia de Muzică ar fi singura instituţie de învăţământ superior de stat din România care nu deţine spaţii proprii. "Realizarea unui sediu este absolut obligatorie în vederea menţinerii acreditării", spune Jucan.
"Solicitarea Academiei de Muzică este motivată de faptul că în cadrul acestei instituţii se organizează toate formele învăţământului superior universitar şi postuniversitar de profil: studii de licenţă, de masterat, şcoală doctorală, învăţământ la distanţă, şi efectivul studenţilor care-şi perfecţionează şi dezvoltă aptitudinile artistice este în prezent de 1.300 de cursanţi", se arată în proiectul Hotărârii de Consiliu Local. "În vederea menţinerii acreditării este nevoie de realizarea urgentă a unui sediu nou, care să corespundă cu necesităţile instituţiei atât din punct de vedere funcţional, cât şi ca spaţii, respectiv săli de învăţământ, de studiu, de producţie artistică, necesare desfăşurării activităţii didactice". În plus, imobilul unde funcţionează acum Academia, pe strada Ion I. C. Brătianu din centrul oraşului, a fost retrocedată încă din 1992 către biserica greco-catolică.
Ministerul Educaţiei şi-a luat angajamentul, printr-o adresă remisă academiei, că va include banii necesari pentru construirea noului sediu în bugetul pentru anul 2013, cu condiţia, însă, ca indicatorii tehnico-economici să fie aprobaţi în prealabil, şi etapele pentru studiul de prefezabilitate şi fezabilitate să fie parcurse.
În 2019, Academia de Muzică împlineşte 100 de ani de activitate. Instituţia a încetat la începutul lunii trecute contractul de pază pentru clădirea din Mănăştur din cauza costurilor mari şi a renunţării la obiectivul ca aici să fie amenajat noul sediu al instituţiei. Ideea îi aparţine noului rector Vasile Jucan, ales în urmă cu câteva luni la şefia Academiei, care arăta într-un interviu pentru ziuadecj.ro că litigiul în care se află clădirea, cu foştii proprietari ai unei parcele de teren pe care a fost construit viitorul spital, va dura încă cel puţin cinci ani. "E un orizont de timp foarte îndepărtat pentru noi, să aşteptăm cinci ani ca litigiul să se stingă. Eu sper ca în patru ani să avem cu totul un sediu nou pentru Academie, dacă vom primi terenul de pe 21 Decembrie 1989 de la Primărie", spunea atunci Jucan. Vezi aici - şi mai jos în materialul video - cum arată clădirea