Administraţia vrea crematoriu în afara oraşului, dar închide uşa negocierilor

 Administraţia vrea crematoriu în afara oraşului, dar închide uşa negocierilor
Primarul Clujul, Emil Boc, spune că susţine decizia Consiliului Local de a nu construi un crematoriu în Mănăştur şi că va fi solidar până la capăt cu această decizie, inclusiv din punct de vedere juridic.

Administraţia şi Fundaţia Părinţi Clujeni au intrat într-un parteneriat pentru a convinge firma RDK Cremation să schimbe locaţia din ciminitirul Mănăştur pentru crematoriul uman gândit printr-un parteneriat din 2011 cu primăria, ulterior anulat de instituţia publică. Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a pierdut procesul care i-a fost intentat de firma RDK Cremation întrucât instanţa a stabilit că municipalitatea nu a respectat legea în momentul în care a anulat asocierea cu respective societate, acum doi ani. Până acum, primăria nu a chemat RDK Cremation la nicio întâlnire, deşi societatea a fost dispusă să negocieze.


Fundaţia Părinţi Clujeni prin reprezentanta acesteia, Cristina Grigore, a convins primăria să desemneze o comisie formată din consilieri care să participle la negocieri cu RDK Cremation, în privinţa soluţionării pe cale amiabilă a problemei privind locaţia crematoriului, având în vedere că procesul aflat încă în derulare (la faza de recurs cu termen la Curtea de Apel în 31 mai, câştigat la Tribunal de RDK Cremation) va consuma timp şi resurse, până la epuizarea tuturor căilor de atac.

Emil Boc a declarat că susţine decizia consiliului local de a nu construi crematoriul în Mănăştur. "Voi fi solidar până la capăt cu această decizie, inclusiv din punct de vedere juridic. O comisie de negociere e bine-venită. Noi oricum am susţinut realizarea unui crematoriu într-o zonă a noului
cimitir al municipiului Cluj-Napoca care va fi în Borhanci sau va fi în Lomb, dezbaterea publică ne va spune locaţia. Aceasta pentru a onora şi obligaţia rezultată dintr-o hotărâre de consiliu local anterioară faţă de investitor, dar în nicio situaţie, în nicio ipoteză, nu avem în vedere ca în oraş, între blocuri, într-o zonă cunoscută, să avem de-a face cu un crematoriu, deci, aş porni
de la această ofertă de dialog, pe care să o menţinem în continuare cu investitorul. După ce se va decide unde va fi noul cimitir, să-i oferim,
evident, şi această alternativă investitorului, pentru a-şi avea un câştig de cauză. Noi epuizăm toate căile de atac, fără discuţie, mai avem un respiro", a subliniat primarul.


Din comisia de negociere fac parte consilierii Radu Moisin, Ioana Borza, Ovidiu Chifor, Olah Emese şi Adrian Mureşan.

Deocamdată comisia nu a avut niciun fel de discuţie cu cei de RDK Cremation.

Reprezentanţii RDK Cremation au declarat pentru ZIUA de CLUJ că, deşi au cerut o mediere în speţa crematoriului cu primăria, n-au fost anunţaţi în scris şi invitaţi la niciun fel de discuţie. "Pe noi nu ne interează discuţii cu această fundaţie, noi avem de discutat cu primăria. Suntem deschişi la orice variantă. N-am renunţat la planul cu crematoriul, dar este posibilă orice soluţie", au declarat reprezentanţii firmei. Aceştia au mai adăugat că eventualele pretenţii financiare sau alte aspecte fac, de asemenea, obiectul aceleiaşi întâlniri de mediere cu noua conducere a primărie care, până în prezent, nu a dialogat cu reprezentanţii societăţii.


Forul deliberativ local Cluj-Napoca a pierdut procesul intentat de firma RDK Cremation, instanţa motivând că municipalitatea nu a respectat legea, anulând o hotărâre ce a produs deja efecte. Consiliul Local s-a asociat în octombrie 2011 cu RDK Cremation, adoptând o hotărâre prin care firma s-a angajat deschidă un crematoriu uman la Cluj-Napoca, în incinta cimitirului Mănăştur, în capela proprietate publică pe care primăria a pus-o la dispoziţie. Asocierea a fost contestată public, uar ăn ianuerie 2012, acelaşi Consiliu Local a adoptat o nouă hotărâre prin care a anulat asocierea cu RDK Cremation. Firma a acţionat CL în instanţă, solicitând anularea respectivei hotărâri şi a primit câştid de cauză, la Tribunal, la sfârşitul lunii martie 2013, însă CL Cluj-Napoca a atacat sentinţa, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, cu termen la finalul lunii mai. Fundaţia Părinţia Clujeni a făcut o cerere de intervenţie în proces pe care instanţele nu au acceptat-o.

Comenteaza