ADMINISTRAŢIE. Şomerii, pensionarii şi persoanele cu handicap din Cluj îşi pot repara gratis dinţii

ADMINISTRAŢIE. Şomerii, pensionarii şi persoanele cu handicap din Cluj îşi pot repara gratis dinţii
Clujenii nevoiaşi, în special şomeri, pensionari şi persoane cu handicap care nu realizează venituri, îşi pot face reparaţiile dentare gratuit, în laboratoarele Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj. Aceasta, după ce Primăria Cluj-Napoca a oferit universităţii o sumă de 300.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor cu materialele necesare lucrărilor.
Lucrările vor fi efectuate de studenţii în ani terminali, sub supravegherea cadrelor didactice. Este vorba însă de lucrări simple - plombe sau proteze, potrivit decanului Facultăţii de Medicină Dentară, Alin Şerbănescu.

în total, persoanele care ar urma să beneficieze de acest program sunt aproximativ 1.400 de clujeni, potrivit primarului Sorin Apostu. "Dorim să tratăm persoanele care nu au acces la consult stomatologic; Primăria va plăti consumabilele", a precizat Apostu. Persoanele care beneficiază de acest program sunt pensionarii, persoanele cu handicap care nu realizează venituri, persoanele instituţionalizate, tinerii în vârstă de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copiilor şi care nu realizează venituri, dar şi şomerii.

"Tratamentele stomatologice sunt foarte costisitoare, mai ales din punct de vedere al costurilor cu materialele, care au preţuri foarte mari", a mai arătat Şerbănescu. Preţul lucrărilor ar urma să fie de aproximativ 40% din costul unei intervenţii în cabinetele particulare, având în vedere că manopera şi costurile cu aparatura nu sunt plătite. "Acest program are caracter social şi dorim să venim în sprijinul a cât mai multe persoane, în limite de cost rezonabile. Se pot face reabilitări dentare din materiale ieftine, dar nu mai puţin performante. Lucrările mai complexe - intervenţii chirurgicale sau ortodontice - nu vor intra în acest program", a explicat şi prodecanul Radu Câmpean.

Programul ar urma să înceapă în 15 aprilie, dar acesta depinde de avizul Consiliului Local, având în vedere că aprobarea proiectului este inclusă pe ordinea de zi a CL de mâine. Clujenii care vor să beneficieze de acest program vor trebui să se înscrie la
Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei.
Comenteaza