Agenţia de Mediu îi răspunde viceprimăriţei. „V-am ajutat, de ce spuneţi altceva?"

Agenţia de Mediu îi răspunde viceprimăriţei. „V-am ajutat, de ce spuneţi altceva?
Grigore Crăciun, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Cluj, a reacţionat după ce Anna Horvath, viceprimarul municipiului, afimase că APM nu i-a ajutat să găsească o soluţie temporară tranzitorie pentru depozitarea gunoaielor.

"Agenţia de Mediu şi Consiliul Judeţean nu ne-au dat voie să gândim o soluţie temporară tranzitorie. Asta apropos de responsabilitatea noastră", a spus joi Anna Horvath, în şedinţa de Consiliu Local, ca răspuns la afirmaţia că toate costurile eşecului realizării centrului de deşeuri se transferă către cetăţeni. Horvath încerca să spună astfel că Primăria nu are nicio vină că locuitorii Clujului vor plăti mai mult, de luna viitoare, pentru ridicarea deşeurilor.

Afirmaţia viceprimăriţei l-a lezat pe şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului de la Cluj, Grigore Crăciun, care a ţinut să ofere o replică.

„Nu că Agenţia nu le-a dat voie. Din contră, Agenţia a venit şi cu unele soluţii sau unde erau probleme a corectat. Am fost la Bucureşti, la Agenţia naţională şi la minister, pentru a rezolva probleme pentru deşeurile clujenilor. Nu înţeleg de ce ne-a atacat doamna viceprimar. Cei de la Primărie au încercat diverse soluţii, iar noi le-am dat tot concursul. Dacă nu îmi aduc documente care să ateste cui aparţine terenul sau dacă terenul care mi-l propun mie este în V (spaţiu verde n.r.) eu nu pot să accept. Pot să accept numai documente cu care să putem elabora un acord de mediu sau mai departe o autorizaţie de mediu. Primăria ne-a adus o platformă care era în V. Eu nu pot să accept aşa ceva, este ilegal. Le-am spus să vină cu unul în C (pe care se poate construi n.r.). În V nu se poate construi nicăieri în Cluj şi nu am dat la nimeni acord de mediu sau autorizaţie", a spus Crăciun.

Până la urmă, primăria a propus un teren corespunzător. Este vorba despre o zonă de 3.900 de metri pătraţi, aflată în apropiere de Pata Rât. Practic, este terenul din „V" pe care municipalitatea l-a mutat în „C", adică i-a schimbat destinaţia în Planul Urbanistic Zonal. Pe acest teren ar urma să se stocheze temporar gunoaiele clujenilor începând din 15 septembrie. Grigore Crăciun a explicat care este procedura.

„După ce se procesează actele noi dăm un coeficient. Şi pe baza acelui coeficient ei o să vadă cât pot să stocheze pe acea patformă temporară, condiţia este ca ea să fie tot timpul sub capacitatea maximă şi ei să elimine continuu. Iar la deschiderea gropii ecologice, acest teren trebuie automat adus automat la forma iniţială", a spus Crăciun.

Clujul se confruntă, din cauza incompetenţei celor care au condus şi conduc Consiliul Judeţean, cu o criză a gunoaielor. Centrul de Management al Deşeurilor (CMID), care urma să fie edificat pe bani europeni până în 2014, nu este gata nici până în prezent şi nu a fost stabilită nicio soluţie tranzitorie, în condiţiile în care vechea rampă de gunoi a judeţului trebuie închisă. Deşeurile strânse de la clujeni sunt stocate momentan la Alba Iulia, iar din 15 iulie, timp de trei luni, vor călători la Oradea. Mai urmează circa o lună, în care se va stoca pe terenul de care a vorbit şeful APM Cluj, apoi nu se ştie unde vor fi depozitate gunoaiele, în condiţiile în care CMID va fi gata cel mai devreme în 2018.


DECLARAŢIE
„Agenţia de Protecţie a Mediului şi-a dat tot concursul pentru rezolvarea problemei gunoaielor, cu care se confruntă judeţul Cluj, a ajutat Consiliul Judeţean şi primăriile. Agenţia nu are cum să elaboreze acorduri sau autorizaţii de mediu atunci când nu i se aduc documente care să fie valabile"
Grigore Crăciun, director APM Cluj

 

Comenteaza