Alianța Vestului vrea să acceseze direct bani europeni, dacă guvernul se dovedește incapabil

Alianța Vestului vrea să acceseze direct bani europeni, dacă guvernul se dovedește incapabil
Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat Alianţa Vestului | Foto: mediafax.ro

Europarlamentarul Daniel Buda, președintele PNL Cluj, a declarat că Uniunea Europeană (UE) ar putea sprijini crearea unor parteneriate și alianțe regionale, care să fie capabile să absoarbă fonduri europene acolo unde structurile guvernamentale eșuează.

"Discutăm despre o structură care își propune, în viitorul apropiat, crearea unor mecanisme și pârghii necesare absorbției fondurilor europene direct de la Bruxelles. Acolo există, se discută despre nevoia creării unor astfel de parteneriate, a unor astfel de alianțe, care să fie capabile să absoarbă fonduri europene", a declarat europarlamentarul.

Liderul PNL Cluj consideră drept o necesitate coalizarea județelor pentru atragerea de fonduri europene în scopul dezvoltării regionale, în condițiile în care guvernul a dovedit că nu este capabil să absoarbă bani europeni.

"În fața unei structuri guvernamentale care nu absoarbe bani europeni, ai de a face cu o astfel de structură regională, care își propune să pună împreună nevoile pe care le au la nivel regional: de colectivitate, de a crea un mecanism prin care să lucreze. Dacă vorbim de dezvoltarea infrastructurii, ce fel de infrastructură poate fi făcută, care să se oprească la granița cu Bihorul? Nu se poate, e nevoie de o dezvoltare regională. Vă garantez că acest mecanism poate să facă foarte multe", a afirmat politicianul.

Întrebat dacă există posibilitatea ca fondurile europene să fie accesate de Alianța Vestului (AVE) fără vreun gir de la guvern, Daniel Buda a declarat că acest lucru nu este exclus.

“Câtă vreme guvernul spune «Facem autostrada cutare», dar nu face nimic, o ține la sertar, alături de alte 200 de proiecte în aceeași situație, atunci structura, oricare ar fi ea, poate lua inițiativa de a face acest proiect. Deși este un parteneriat cu guvernul, practic suplinește incapacitatea guvernului de a face acele demersuri necesare, pentru a deveni beneficiarul principal al fondurilor europene", a conchis acesta.

Reprezentanți ai celor patru orașe care fac parte din AVE s-au întâlnit, sâmbătă, la Timișoara. Următoarea întrunire va fi la Cluj-Napoca și va avea loc până la sfârșitul lunii, tema principală urmând a fi digitalizarea.

Întâlnirea informală s-a axat pe două teme de discuție: oportunitățile de colaborare a celor patru orașe din cadrul AVE prin prisma agendelor culturale, în contextul pregătirii pentru susținerea titulaturii Timișoarei de Capitală Culturală Europeană în 2021, respectiv pregătirile tehnice pentru definitivarea statulului și a modului de funcționare a AVE.

La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai Primăriilor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca, precum și reprezentanți de la Centre culturale din Arad și Cluj-Napoca, Asociația Timișoara 2021 și Zona Metropolitană Oradea.

Prima parte a întâlnirii a fost condusă de primarul Timișoarei, Nicolae Robu, iar discuțiile au fost concentrate pe colaborări în domeniul cultural. Directorul executiv al Asociației Timișoara 2021, Simona Neumann, a prezentat programul cultural și propunerile de activități viitoare.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, moderată de viceprimarul Timișoarei Dan Diaconu, s-a discutat despre definitivarea formei statutului, actului constitutiv și a stabilirii entității juridice în care se va constitui AVE, sub forma unei asociații de dezvoltare inter-comunitară. Astfel, s-au definitivat obiectivele generale și specifice, precum și structura funcțională, urmând ca acest demers să fie finalizat în următoarele trei luni.

Comenteaza