Alin Tișe, noi detalii despre Centrul de Transplant. Ce a discutat cu ministrul Sănătății
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 27 Mai 2024, 13:59
- Administraţie
- Ascultă știrea
Proiectul Centrului de Transplant Multiorgan de la Cluj, care urma să integreze facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal, într-o singură clădire ultramodernă, nu ar mai fi de actualitate, spune liderul forului administrativ județean.
Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a transmis luni, la finalul ședinței ordinare a CJ Cluj, că a discutat, în urmă cu câteva zile, cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în legătură cu acest subiect.
„Legat de Institutul de Transplant, aș vrea să știți că am avut o discuție cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la finalul săptămânii trecute când a fost la Cluj. Discuția a fost în felul următor: din punct de vedere al profitabilității și al aportului pe care acest institut îl are astăzi, respectiv un număr limitat de operații, nu se justifică, în opinia ministerului, o clădire unică, mare, doar pentru acest Institut de Transplant.
Opinia lor este că el poate funcționa în cadrul unui spital existent sau în cadrul viitorului Spital Regional de Urgență. Nu s-ar mai impune o clădire nouă. Eu am insistat mereu că trebuie să mutăm Institutul de Transplant, care funcționează impropriu în prezent, să-i găsim o nouă locație până când vom vedea pe ce cale vom merge. Domnul ministru a fost de acord cu asta și am convenit să analizăm situația împreună cu UMF și managerii de spitale.
Ar fi varianta ca sălile de operație, care nu sunt mai mult de 2-3, să fie comasate sau organizate în cadrul unui alt institut, de exemplu în cadrul Institutului de Gastroenteorologie și Hepatologie «Alexandru Fodor». Să găsim o perioadă de timp intermediară pentru a putea discuta pe urmă de o soluție finală odată cu reașezarea Spitalului Județean, a Spitalul Regional de Urgență.
În esență, clădirea pe care noi am gândit-o pentru Institutul de Transplant este prea mare pentru a găzdui doar un Institut de Transplant. Dar, în măsura în care noi vom găsi resurse să o facem, o parte din ea poate să rămână așa cum am gândit-o ca și Institutu de Transplant. De asemenea, am avut o discuție și vom primi și în scris o ofertă din partea UMF-ului pentru a ne asocia pe str. Victor Babeș. Terenul nostru este lipit de cel al UMF-ului.
Am putea găsi o formulă de asociere, pentru ca Universitatea să aducă resurse financiare, și noi la fel, iar acea clădire pe care am gândit-o să fie folosită parțial de UMF pentru nevoile sale și o parte să devină o entitate medicală pe care am gândit-o noi. Sunt de acord să găsim o formulă de parteneriat. Un Institut de Transplant în România nu poate funcționa decât în subordinea ministerului Sănătății”, a afirmat Alin Tișe.
Județul Cluj a cheltuit deja 15.600.000 lei pentru Servicii de Proiectare și Asistență Tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor, iar constructorul a fost deja semnat prin licitație. Nu în ultimul rând, proiectul de finanțare prin PNRR se află pe lista de rezervă de 1 an de zile.