Clujul trimite ”ambasador” în America. Boc a circulat în SUA cu o mașină fără șofer și s-a întors cu idei

Clujul trimite ”ambasador” în America. Boc a circulat în SUA cu o mașină fără șofer și s-a întors cu idei

În Lomb va porni anul viitor un proiect denumit ”Silicon Valley de Cluj”, în Lomb. Dar primarul Emil Boc are planuri și pentru adevărarul Silicon Valley, de unde tocmai s-a întors.

Primarul Clujului, Emil Boc, a povestit miercuri, la Realitatea FM, că a vizitat San Francisco și Silicon Valley săptămâna trecută, la invitația guvernatorului Californiei și a Consiliului europeanal municipalităților și regiunilor. Alături de Boc au fost și alți primari din lume, circa 30, unii din mari orale ale lumii, precum Paris, Oslo sau Capetown. Primarul s-a întors de acolo cu impresii puternice și a anunțat că dorește ca municipiul să aibă un reprezentant permanent în Silicon Valley. Va fi ”ambasadorul” Clujului în Statele Unite, unul care să caute colaborări în domeniul tehnologic.


Emil Boc a participat la conferințe în San Francisco și Silicon Valley, respectiv a petrecut o jumătate de zi la gigantul Google.


Edilul șef a relatat că două lucruri l-au impresionat în mod deosebit: faptul că, în SUA, pe banda dedicată mijloacelor de transport în comun aveau voie să circule și automobile cu mai mult de doi ocupanți (”Putem gândi și noi o asemenea soluție”, a spus Boc) și că a mers pe autostradă cu un automobil fără șofer, aflată în stadiu experimental. ”Am semnat o hârtie că particip la un asemenea experiment. Merge cu peste 100 de kilometri pe oră, volanul se învârtea singur, coordonat de calculator, oprea la semafoare, depășea în siguranță”, a rememorat primarul Clujului”.


Și acum despre ”ambasadorul” Clujului. Totul a plecat de la faptul că, pe coasta de vest a SUA, primarul s-a întâlnit cu un clujean, George Roth, care este consul onorific al României la San Francisco. ”Am avut șansa să găsesc acolo un om cu mare dedicare pentru Cluj, consulul onorific al României la San Francisco, George Roth, care este clujean de-al nostru, cu mare pasiune pentru Cluj, care și-a oferit sprijinul său pentru a fi un punct de legătură pentru Cluj, pentru Transilvania, pentru România cu Camera de Comerț Româno- Americană și cu mediul de inovare din Statele Unite ale Americii. De aceea, mă gândesc și am să fac o propunere Consiliului consultativ de inovare și IT, din care fac parte clusterele IT, universitățile și Primăria, să avem un reprezentant permanent al Clujului în Silicon Valley, cu sediul la San Francisco. Acesta ar putea face foarte multe legături de afaceri cu Camera de comerț româno-americană de la San Fransisco, ar putea utiliza diaspora și consulul onorific pentru a atrage spre Cluj și pe know-how, și pe posibilitatea de a se întoarce acasă, dar și de a fi factor de legătură, respectiv de a face parteneriate cu firmele din Silicon Valley care sunt în căutare de idei, de resurse de inovare, de talente. Adică am putea aduce firme de venture capital (capital de risc n.r.) care să investească la Cluj sute de milioane de dolari în sectorul de inovare și de IT. Pentru că la noi există ingredente precum talent și idei, dar lipsesc resursele financiare consistente. Acolo există și dacă acolo există cineva care prezintă parteneriate, prezintă Clujul, prezintă idei, atunci se creează un pilon extraordinar de colaborare între Cluj și Silicon Valley”, a spus primarul Emil Boc.

Facebook, Google, HP, Intel, Apple, Adobe, Oracle, Yahoo, Digg sunt câţiva dintre giganţii IT care-şi au stabilit cartierul general în Silicon Valley, o zonă din sudul orașului San Fransisco dezvoltată în jurul Universității Stanford.

 

 

Comenteaza