Arafat: „Dacă regionalizăm sistemul de urgenţă, acesta va fi distrus”

Arafat: „Dacă regionalizăm sistemul de urgenţă, acesta va fi distrus”
Aflat la Cluj-Napoca, în weekend, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a explicat că regionalizarea nu ar trebui să afecteze sistemul naţional de urgenţă.

Raed Arafat a arătat că Sistemul Naţional de Urgenţă construit din 2007 în România nu trebuie să fie regionalizat. El a mai spus că trebuie lăsate la o parte orgoliile, dar şi interesele economice ale diverselor firme, pentru ca medicina de urgenţă să se poată dezvolta.

"România este printre primele ţări din Europa care a reuşit să implementeze un sistem integrat de intervenţie în urgenţe. Descentralizarea urgenţei nu se poate face! Dacă se are în vedere regionalizarea sistemului naţional de urgenţă, acesta va fi distrus complet, pentru că gândirea locală va preceda gândirea naţională! Riscăm să stricăm iremediabil ceea ce s-a făcut", a avertizat Arafat. Secretarul de stat a arătat că, la ora actuală, la 23 de ani după crearea primei celule SMURD în România, există 270 de echipaje de intervenţie.

"Am ajuns să fim lăudaţi de francezi, care nu au un astfel de sistem, iar noi vrem să-l distrugem. Regiunile se vor dezvolta diferit, în funcţie de interesele fiecărui preşedinte de regiune, în detrimentul pacientului. Problema se resimte acum, la nivel de judeţ, unde avem probleme cu intervenţiile în localităţile de la limitele judeţelor. Ambulanţa din Craiova nu a vrut să trimită la caz un echipaj în Mehedinţi, cu toate că era mai aproape de pacient decât o unitate din Craiova. Am şi amendat dispecerul cu 2.000 de lei. Cu aceleaşi probleme ne vom confrunta şi după regionalizarea sistemului", a atras atenţia secretarul de stat.

Raed Arafat a arătat că sistemul medical de urgenţă implementat la nivel naţional face parte din securitatea ţării, drept urmare, nu poate fi regionalizat, în ciuda intereselor economice pe care le au diverse firme interesate să preia părţi din sistemul de sănătate.

"Este vorba despre nişte interese ale unor comercianţi, nu despre binele pacienţilor. Am susţinut şi spun în continuare că voi fi de acord cu descentralizarea sistemului de urgenţă după ce va regionalizată armata. Dacă va fi regionalizată armata, atunci da. Să văd atunci cum o să se facă. O să împartă două tancuri câte unui judeţ? Sau o să ajungem să angajăm armata altui stat ca să ne apere, pentru că e mai ieftină? Despre ce discutăm aici?", a subliniat secretarul de stat.

 

 

Comenteaza