Foto Arhitectul şef al Clujului, în Ţara Călatei: Lemn, piatră și argilă din 1934. "Asta era Artă!"

Arhitectul şef al Clujului, în Ţara Călatei: Lemn, piatră și argilă din 1934. "Asta era Artă!"
Arhitectul şef al Clujului, în Ţara Călatei: Lemn, piatră și argilă din 1934. "Asta era Artă!"
Arhitectul şef al Clujului, în Ţara Călatei: Lemn, piatră și argilă din 1934. "Asta era Artă!"

Claudiu Salanţă, arhitectul şef al Clujului a ajuns de curând în Ţara Călatei - Kalotaszeg, unde a contemplat frumuseţea unei locuinţe care a trecut proba timpului. 

Arhitectul Claudiu Salanţă a publicat pe pagina de Facebook o bijuterie de casă din Ţara Călatei. "Pe frontonul casei apare anul 1934 - anul edificării construcției. Lemn, piatră și argilă", a scris acesta. 

Salanţă precizează că locuinţa are avantajul să fie construită pe vremea când "meșterii le făceau cu măiestria și dedicarea pe care azi nu le prea mai întâlnești. Lucruri simple, materiale locale și dăruire. Rețetă perfectă! Să nu mai spunem că se realizau în cateva luni. Şi le ieşea mai bine planificarea. Totul trebuia să fie funcțional. Nu făcea nimeni casa în stradă - nu putea trece carul încărcat cu fân și devenea problema întregii comunități".

Arhitectului i-a fost amintit că acea locuinţă sigur nu a avut nevoie de vreun PUZ. Acesta a precizat că "nicio reglementare nu o să poată aduce bunul simţ!"

Cei care au admirat postarea arhitectului spun că elemente de arhitectură sunt definitorii pentru ținutul Călatei:
"Asta era Artă!".
"Pe vremea aceea, orice tâmplar avea mândria muncii bine făcute. Elementele decorative de acest gen erau facute de tâmplari de prin sate, tot ei executau mobilier din brad, perfect îmbinat şi slefuit la fel de bine ca diamamtele" 
"O fost o casă de gazdă" Să sperăm că își va găsi alta să o readucă la viață!"

Țara Călatei este o regiune etnografică maghiară situată în nord-vestul României, ce cuprinde partea vestică a județului Cluj și extremitatea sudică a județului Sălaj. Regiunea este dispusă în văile dintre municipiul Cluj și Huedin. 

Comenteaza