Atracția puterii. Cine sunt traseiştii lui Ponta la Cluj

Atracția puterii. Cine sunt traseiştii lui Ponta la Cluj
Doi primari, doi viceprimari şi mai mulţi consilieri locali din Turda, Gherla, Apahida şi alte comune aparţinând PNL şi PDL au trecut fie la PSD, fie la inexistentul partid PLR al lui Tăriceanu sau au ales să fie independenţi. "Independenţi sub acoperire", spune primarul Turzii, Tudor Ştefănie. Marius Nicoară declară că "pierderile sunt mici", iar PSD Cluj nu comentează "recolta" destul de slabă de aleşi locali în cele 45 de zile oferite de guvernul Ponta." PSD-iştii ne-or ajuta mai mult, dacă a câştiga Ponta", "Pentru că nu-mi convine alianţa cu PDL", sunt doar câteva dintre argumentele aduse de aleşii locali ai PNL care au decis să plece din partid.

 

S-a încheiat „minimercato"-ul oferit de controversata ordonanţă 55 a guvernului Ponta, care dădea posibilitatea aleşilor locali să treacă de la partidele unde activau spre alte forţe politice, fără a-şi pierde mandatele. Invitaţia de a intra în PSD era mai mult decât evidentă, dar ea nu putea fi trecută chiar ad-literam în textul ordonanţei. Termenul de 45 de zile al acestei perioade de toamnă a „transferurilor" politice s-a încheiat iar acum principalii perdanţi, cei din PNL şi cei din PDL îşi inventariază aleşii care au migrat spre ipotetice fonduri mai multe şi alte avantaje.


Primul primar PNL care a dat tonul plecărilor a fost Ioan Fârtan din Sânmartin, care în urmă cu circa 10 zile a migrat la PSD împreună cu viceprimarul şi toţi ceilalţi şase consilieri locali, care au aparţinut PNL. „„Nu m-o cumpărat PSD-u' cu nimic, am avut o întâlnire cu consilierii locali şi am avut o discuţie şi aşa am zâs noi, să trecem la PSD. Vă spun sincer, eu n-aş fi vrut să trec, că şi liberalii ne-or ajutat, nu pot să zâc că nu, da' colegii mei or zâs că PSD-iştii ne-or ajuta mai mult, dacă a câştiga Ponta. Acuma om vedea.", declara în 5 octombrie pentru Ziua de Cluj primarul Fârtan.


Al doilea primar care a plecat din PNL, dar totuşi nu spre PSD, ci a devenit independent, este Duca Augustin Nicolae, din Sănduleşti. Acesta a stat doi ani în PNL, el fiind înainte tot independent. ZIUA de CLUJ l-a întrebat pe primarul din Sănduleşti de ce a plecat din PNL. „Pentru că nu-mi convine alianţa cu PDL. Nu vreau să stau la aceeaşi masă cu ei. Cei din PDL mi-au creat neplăceri pe care nu pot să le divulg în presă", a spus Duca.


După primari, a venit rândul viceprimarilor PNL să facă pasul spre social-democraţie. Viceprimarul PNL al comunei Căşeiu, Pura Adrian Voicu a trecut şi el la PSD. Domnia sa nu a vrut să ne spună care au fost motivele care l-au determinat să facă acest pas. A vorbit însă cu ZIUA de CLUJ primarul comunei, Silviu Boldor (PSD), care ne-a confirmat faptul că odată cu viceprimarul, au mai trecut la PSD şi doi consilieri PNL. „Noi am pornit toţi în 2012 ca o echipă în USL. Acum vrem să mergem în continuare în aceeaşi echipă", a declarat Silviu Boldor.


PNL-ul are pierderi  şi în comuna Apahida, în urma „perioadei de transferuri" de 45 de zile. Viceprimarul Păcurar Radu Nicolae şi consilierul local Rodica Vultur au demisionat din partid şi au devenit independenţi. Cei doi nu au putut fi contactaţi de ZIUA de CLUJ dar infomaţia ne-a fost confirmată de secretarul comunei, David Alexandru.


La Turda, doi consilieri locali PNL, Micu Ovidiu şi Radu Nicolae Panait şi-au dat demisia din partid. Potrivit unor surse din PNL, primul ar fi migrat la partidul lui Tăriceanu care îşi spune Partidul Liberal Reformator, dar încă nu este înregistrat oficial, iar al doilea ar fi devenit independent. La Turda au avut pierderi şi cei din PDL. Primarul municipiului, Tudor Ştefănie (PDL), ne-a declarat că un consilier local aparţinând partidului, Bichiş Sorin, şi-a dat demisia şi a devenit independent. Mai în glumă mai în serios, Tudor Ştefănie a afirmat:"Cred că aceşti independenţi sunt de fapt sub acoperire".

Tot la capitolul pierderi ale PNL mai putem vorbi de trecerea unui consilier local de la Gherla spre acelaşi partid, deocamdată inexistent juridic , Partidul Liberal Reformator, şi trecerea unui consilier local din Panticeu la PSD.

Liderul PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, a declarat pentru ZIUA de CLUJ: „ PSD a dat această ordonanţă ca să acapareze cât mai mult din administraţia locală. Pesediştilor le e frică că vor pierde alegerile, oricum le vor pierde. În tot răul este şi un bine, cei care au fost trădători oricum nu ar fi tras pentru noi în campanie. Nu pot să declar că nu ne afectează aceste migrări, dar eu spun că pierderile au fost totuşi mici la nivelul judeţului Cluj".


Mai putem aminti „transferurile" despre care presa a relatat pe larg în ultima perioada, respectiv trecerea consilierilor judeţeni Valentin Pop (fost PPDD) la partidul lui Tăriceanu, şi Rareş Rusu (fost PDL) la PMP şi despre opţiunea consilierului judeţean Andreea Morar (fost PDL) de a deveni independent.


Până la momentul publicării acestui articol, PDL Cluj nu-şi centralizase încă toate „pierderile". O să revenim cu detalii despre „transferurile" de la PDL pe măsură ce le vom avea.

Purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Horia Nasra, nu a dorit să comenteze „recolta" totuşi slabă de aleşi locali care au migrat spre PSD în cele 45 de zile. „Nu fac nici un fel de comentariu pe această temă", a spus Horia Nasra.

 

UPDATE

Preşedintele executiv al PDL Cluj, Alin Tişe: „Din 220 de consilieri , am pierdut sub 10"

Preşedintele executiv al PDL Cluj, Alin Tişe, ne-a declarat că partidul a pierdut doi primari, pe cel de la Bobâlna şi pe cel de la Jichişu de Jos , ambii trecând la PSD şi a mai pierdut doi consilieri locali la Gilău şi doi consilieri locali la Câmpia Turzii, care au trecut la PMP. „Din 220 de consilieri , am pierdut sub 10", mai spune Alin Tişe.

 

Comenteaza