Video Foto Au început lucrările la Cluj Arena! Tișe: „Mă aștept să fie cel mai bun gazon din România”

Gazonul de pe stadionul din centrul orașului va fi schimbat de un consorțiu format din 5 firme de profil. Este pentru prima dată când gazonul va fi schimbat integral din bani publici.

Consiliul Județean Cluj a semnat, marți, contractul pentru executarea lucrărilor cu un consorțiu de firme declarat câștigător, format din următoarele societăți comerciale:

1. SPORTS FIELDS – 36,13 % - lucrări de instalare gazon (experiență relevantă: schimbare gazon stadion CFR Cluj)
2. GREEN CITY CARE S.R.L. -  24,85 % - lucrări decopertare, realizare substrat, așternere strat nou de substrat nisip, verificare sistem de irigații
3. ECO GARDEN CONSTRUCT SRL - 24,43 % - îndepărtare gazon actual , know-how,  mentenanță ulterioară 10 luni
4. HOBBIT INTEGRAL RO SRL – 14,58 % - servicii de furnizare și montare instalații de încălzire teren joc
5. ELIO INDUSTRIAL SRL – 0,01% - servicii de proiectare linii electrice

Valoarea totală a contractului este de 2.623.627,72 lei, la care se adaugă TVA. Valoarea estimată  inițial: 3.250.000 (fără TVA), economiile finale fiind de 626.373 lei (fără TVA). Durata de execuție este de maximum 3 săptămâni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Ordinul de începere a fost dat pentru miercuri, ora 8.00, lucrările fiind deja începute.

Liderul forului administrativ județean clujean, Alin Tișe, a afirmat, la ZIUA LIVE, că se așteaptă ca noul gazon de pe Cluj Arena să fie cea mai bună suprafață de joc din țară.

Am ajuns și cu acest proiect la momentul cheie, cel al începerii lucrărilor. Bine că nu am avut contestații. Chiar dacă vremea nu e foarte prietenoasă, înțeleg că din punct de vedere al lucrărilor nu sunt probleme. Acest consorțiu care a câștigat licitația mi se pare că acoperă gama completă de lucrări care vor avea loc pe stadion. O parte din gazon se va folosi la exteriorul gazonului, la spațiile verzi. Vom vedea cât gazon se va putea recupera. 

Problema mare a stadionului a fost tasarea straturilor de sub gazon. Toată infrastructura de sub gazon s-a deteriorat pe parcursul celor 11 ani. La fel de important ca și gazonul o reprezintă infrastructura de sub el. Din acest motiv aveam noroi. Apa de pe gazon nu se mai putea scurge. Noi vom filma în fiecare zi ce se întâmplă acolo. Vom avea permanență. Dacă lucrarea nu va fi de calitate, firmele nu vor primi banii.

Firma care va schimba gazonul este aceeași care a schimbat gazonul de pe stadionul CFR-ului. În zona din fața porților va fi suprafață hibridă. Așa au spus specialiștii. Suprafața aproximativă de gazon montat va fi de 8.000 de mp. De asemenea, vor fi circa 36 de km de țevi pentru instalații. Firmele au experiență în domeniu și mă aștept să fie cel mai bun gazon din România”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Descrierea lucrărilor solicitate:

I. SERVICII DE ÎNLOCUIRE GAZON EXISTENT ŞI SERVICII DE ÎNTREŢINERE ŞI EXPLOATARE A INSTALAŢIILOR CONEXE

Se va decoperta minim 40cm din terenul existent, împreună cu gazonul existent.

1. Decopertare teren existent şi depozitare sub formă de rulouri

2. Decopertare substrat poros nisip (pe o adâncime de aproximativ 35cm) și evacuare substrat decopertat

3. Înlocuire sistem de încălzire/degivrare din teren (cabluri electrice de încălzire flexibile din teren, senzori de temperatură din teren, termostate control temperatură, cutii de conexiune rezistenţe - 6 cutii de conexiune rezistențe teren pe spațiul înierbat, situate la aproximativ 1m de suprafața acoperită cu tartan), inclusiv recuperare sistem de degivrare existent – peste 36 KmL de cabluri

4. Aşternere stat nou substrat poros nisip (cu granulatia 0.01mm-0.4mm – grosime 20cm, respectiv 0.4mm-0.8mm – grosime 11cm și strat de turbă)

5. Verificare instalație degivrare din teren (cabluri electrice de încălzire flexibile, cabluri de legătură între rezistențe și tablouri electrice, senzori de temperatură din teren, tablouri electrice degivrare teren)

6. Verificări sistem drenaj și sistem irigații

II. FURNIZARE GAZON ŞI INSTALARE GAZON RULOU NATURAL

1. Furnizare și instalare a 7900mp de gazon nou pentru stadionul Cluj Arena

Furnizarea a 7900mp de gazon, montare și întreținere suprafață de joc și instalații conexe pentru stadionul Cluj Arena. Produsele de montare și întreținere a gazonului vizează întreaga suprafață de 7900mp a terenului, cât și exploatarea și întreținerea corespunzătoare a sistemelor, instalațiilor, echipamentelor ce au rolul de a menține un mediu cu condiții optime de dezvoltare pentru gazon.

Produsele de întreținere se vor utiliza și pentru gazonul de pe taluzul din jurul stadionului pe o suprafață de 5400mp.

Caracteristici tehnice ale gazonului rulou necesar schimbării gazonului existent:

Combinaţia de seminţe – certificate cu certificat de calitate, folosită pentru obţinerea rulourilor de gazon va fi realizată din soiuri de Lolium perenne 30%, Poa pratensis 70%, compoziţia substratului 80% nisip, 20% materie organică, densitate gazon 98%.

Gazonul trebuie să fie matur, vârsta acestuia minim 16 luni – maxim 18 luni, sănătos (fără pete), cu rădăcini dense, aclimatizat, cu rezistenţă la trafic intens, culoare verde închis.

Gazonul rulou trebuie să fie dintr-un amestec de seminţe selectate pentru toleranţă la călcare, viteză de refacere, rezistenţă la iernat, toleranţă la tundere cu înălţime joasă, densitate mare.

Gazonul va fi montat pe substrat nisipos, ultimii 5 cm din substrat vor avea un aport de turba in proportie 1:9 si care va fi imbogatit cu complex de NPK si substante minerale necesare sistemului radicular.

Gazonul va fi fără strat de sedimentare vegetală intermediar (fără strat de touch).

Gazonul va fi livrat sub formă de big-rolls cu lățimea de minim 0,70 m și lungimea variabilă între 10 – 18 m. Variațiile țin de gradul de umiditate din sol, la momentul decopertării. Montarea se va face cu utilaje speciale de montat gazon în role pentru spații sportive, utilaj agregat la tractor prevăzut cu anvelope pentru gazon. Rola va avea o grosime de minim 4 cm (1-2 cm strat de sol și partea vegetală aeriană (fir iarba) de 2-3 cm).

III. SERVICII DE MENTENANȚĂ A SUPRAFEŢEI DE JOC şi A GAZONULUI DE PE TALUZUL DIN JURUL STADIONULUI

1. Servicii de întreţinere curentă

2. Servicii de întreţinere specială a gazonului

3. Servicii de întreţinere a substratului

4. Servicii privind utilizarea fertilizatorilor granulari

4. Servicii de fertilizare foliară și administrare a biostimulatorilor

5. Servicii pentru supraînsămânţarea suprafeţei gazonului

6. Monitorizarea suprafeţei de joc

7. Monitorizare sistem de fotosinteză artificială

8. Monitorizare sistem de încălzire/degivrare gazon

Produsele de întreținere a gazonului vizează întreaga suprafață de 7900mp a terenului, cât și exploatarea și întreținerea corespunzătoare a sistemelor, instalațiilor, echipamentelor ce au rolul de a menține un mediu cu condiții optime de dezvoltare pentru gazon. Produsele de întreținere se vor utiliza și pentru gazonul de pe spatiile verzi din jurul stadionului pe o suprafață de 5400mp.

IV. COLECTAREA DEŞEURILOR, TRANSPORTUL ŞI DEPOZITAREA ACESTORA ÎN DEPOZITE AUTORIZATE

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza