News alert Update Live Foto AUTOBUZ FĂRĂ ȘOFER, în teste la Cluj-Napoca. Primarul Boc, printre călători / Când ar putea circul permanent pe străzile orașului

Primarul Emil Boc testează un autobuz autonom (fără șofer), primul de acest tip ce operează în Norvegia.

Este vorba despre un autobuz autonom electric de nivel 4 – Karsan e-Atak. Demonstrația este realizată în parteneriat cu Karsan, producătorul autobuzului și Adastec, compania responsabilă cu implementarea funcției de conducere . autonomă.

''Astăzi viitorul circulă prin Cluj-Napoca, fără șofer, dar cu viziune. Pentru prima dată în istoria acestui oraș, pe străzile din Cluj-Napoca, va circulă primul autobuz fără șofer - primul autobuz autonom. În unele orașe europene, ele au fost deja integrate în sistemul de transport public. Obiectivul nostru este că, după ce am adus primele autobuze electrice în România și le-am pus pe drum, după ce pregătim autobuzele cu hidrogen, după ce realizăm trenul metropolitan, să aducem și autobuzele autonome. Bani avem, nu avem încă legislație. Este un proiect pilot special adaptat și aprobat de poliție. Parlamentul României sunt sigur că va veni cu o soluție'', a declarat edilul Emil Boc.

În prezent, legislația rutieră din România nu permite circulația vehiculelor autonome de nivel 4 sau 5 pe drumurile publice, în regim comercial sau de transport de persoane. Potrivit Codului rutier, toate vehiculele aflate în trafic trebuie să aibă un conducător auto responsabil. Cu toate acestea, legea permite testarea vehiculelor autonome în condiții speciale, pe trasee delimitate și cu aviz din partea autorităților rutiere competente, sub supraveghere tehnică strictă.

DATE TEHNICE DETALIATE

Autobuzul funcționează complet autonom, 24/7, cu viteze de până la 40 km/h, îndeplinind toate sarcinile unui șofer uman: urmează rute prestabilite, oprește la stații, deschide și închide ușile, respectă reglementările de trafic și furnizează date în timp real pentru gestionarea flotei. Având o lungime de 8,3 metri și o capacitate de 52 de pasageri, Karsan e-ATAK oferă o autonomie de până la 300 km la o singură încărcare, făcându-l o soluție sustenabilă pentru transportul public. (n.red. Autobuzul poate circula cu viteză semnelor de circulăție sau poate fi setat din calculator. Spre exemplu, în medie, autobuzele din Cluj-Napoca circula cu 14 km/h, acolo unde nu au bandă dedicată).

Performanța sa a fost validată prin teste în SUA (Universitatea de Stat din Michigan) și în mai multe țări europene, precum Norvegia, Finlanda, Franța și Elveția. În prezent, Karsan Autonomous e-ATAK rămâne primul și singurul autobuz autonom de Nivel 4 din lume operat în 12 proiecte din 11 țări - Europa si SUA.

Cu o expertiza de peste 50 de ani în industria auto, Karsan produce pentru cele mai importante mărci din segmentul vehiculelor comerciale, inclusiv propria marcă, în facilitățile sale de producție moderne, încă de la înființare. Producând vehicule comerciale din 1981, fabrica Karsan din Hasanağa, Bursa, are capacitatea de a produce aproximativ 20.000 de vehicule într-o singură tură pe an.

Pentru siguranță, un șofer uman ar trebui să fie prezent în autobuz pentru siguranță. Acest tip de autobuze cirucla pe linii digitalizate, în corelare cu semafoarele. 

Evenimentul face parte din cadrul Summitului Internațional pentru Neutralitate Climatică 2025.

În 2019, Primăria anunța că va cumpăra 14 autobuze autonome.  33.500.000 era suma estimată pentru autobuzele electrice autonome. 

Comenteaza