Banca Mondială: Metroul din Cluj-Napoca riscă să nu fie realizat

Banca Mondială: Metroul din Cluj-Napoca riscă să nu fie realizat

Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor Europene, a confirmat raportul Băncii Mondiale, consultat de G4Media.ro, care arată spre „un risc critic” ca România să piardă trei mari proiecte din PNRR, printre care şi Metroul Clujului. 

Metroul din Cluj-Napoca, un proiect pentru care s-ar aloca 300 de milioane de euro, care abia a trecut de faza contestațiilor, este deja în pericol. 

Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a confirmat joi că raportul Băncii Mondiale a ajuns pe masa autorităților române care în acest moment poartă discuții cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a stabili cu exactitate câte proiecte vor fi validate în cele din urmă.

Într-o declarație pentru Ecopolitic, Boloş a spus: „Într-adevăr avem acest raport al Băncii Mondiale, făcut de către experți și evaluează riscul pe care l-am avea pentru implementarea proiectelor din PNRR. A fost discutat și este în curs discuția aceasta cu reprezentanții Comisiei Europene, să vedem câte se vor valida din acele sume. 6 miliarde de euro e un buget imens, nu știu cât se va valida și cât va rămâne în final”.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, riscul major vine din întârzierea diferitelor stadii ale proiectelor (studii, lansarea licitațiilor, începerea lucrărilor). Experții spun că toate aceste proiecte trebuie terminate până la finalul anului 2026, când se încheie finanțarea din PNRR.

Potrivit analizei realizată de experți ai Băncii Mondiale pentru guvern cu fonduri europene celelalte proiecte din PNRR care se află la categoria "risc critic", pe lângă metroul din Cluj-Napoca, ar fi cele 27 de spitale și secții spitalicești noi, dar și campania de împădurire.

Comenteaza