Video Foto BANI PRIN PNRR! Ministrul Mediului, la Cluj-Napoca: "Invit toate primăriile să vadă sistemele inteligente de gestionare a deşeurilor"

BANI PRIN PNRR! Ministrul Mediului, la Cluj-Napoca: "Invit toate primăriile să vadă sistemele inteligente de gestionare a deşeurilor"

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a fost prezent la Cluj-Napoca unde, alături de edilul Emil Boc, a participat la o expoziție de prezentare a unor sisteme inteligente de gestionare a deşeurilor. Acesta a vorbit despre fondurile PNRR destinate administrațiilor locale privind colectarea separată a deșeurilor.

În data de 15 septembrie 2022, se deschide linia de finanțare pentru achiziția de insule ecologice de către administrațiile locale cu bani din PNRR. Bugetul alocat este de 452 de milioane de euro și, fiecare primărie primind fonduri în funcție de tipul de insulă pe care și-l alege.

"Pe 15 septembrie 2022, la ora 10.00, se deschid liniile de finanțare. Invit toate primăriile din toate oraşele din ţară să vizioneze, să viziteze aceste sisteme inteligente, pentru că sunt pentru oraşele care vor să facă un pas înainte, care vor să administreze mult mai responsabil domeniul gestionării deşeurilor. Este primul pas, cel al construirii infrastructurii. Urmează partea şi mai grea, probabil, de comunicare, de conştientizare la nivelul cetăţenilor, de dialog permanent, constant, cu fiecare familie, cu fiecare cetăţean din fiecare oraş, în încercarea de a-i convinge să folosească sistemele acestea, să colecteze selectiv", a spus ministrul Tanczos Barna, la Cluj-Napoca. 

Pe viitor, Ministerul Mediului intenționează să finanțeze și achiziția de utilaje necesare funcționării optime a acestor insule ecologice. 

"Pentru viitor, vom gândi și un sistem de finanțare pentru utilajele destinate în special pentru încărcare-descărcare a acestor containere, pentru că interesul este major și atunci vrem să contribuim prin fonduri de mediu și la logistică, sistemul de transport, ridicare, golire, spălare, șamd", a spus ministrul Tanczos Barna, la Cluj-Napoca. 

Tot din 15 septembrie 2022, vor putea fi depuse finanțări și pentru CAV-uri - centre pentru deșeurile voluminoase. 

„Venim acum de la expoziția cu privire la insulele ecologice - sisteme civilizate europene digitale, de colectare selectivă a deșeurilor. Veți schimba România radical cu acest sistem și cu banii din PNRR. Am discutat două componente mari: centrele de colectare voluntară (n.red. CAV)- acele centre unde adunăm cauciucuri, baterii electrice, deșeuri din construcții, deșeuri de la animale și care, după aceea, sunt depozitate, duse la cei care trebuie să le prelucreze. Ne descurcăm greu astăzi, avem niște centre ad-hoc, dar acestea prin PNRR ne vor ajuta să modernizăm colectivitățile locale. Vor mai fi după aceea 15 centre care vor asigura și prelucrarea, de exemplu, a materialelor din construcții acolo și a celorlalte deșeuri, fără a mai fi nevoit să le duci în altă parte. Poți să le transformi în altceva, prelucrând deșeurile din construcții”, a spus și Emil Boc.

Tanczos Barna a participat, vineri, 2 septembrie 2022, la deschiderea expoziţiei de prezentare a ecoinsulelor digitalizate care fac obiectul subinvestiţiei I.1.b din Componenta C3 - Managementul deşeurilor (PNRR). În cadrul expoziţiei participă companii de profil care comercializează echipamente şi tehnologii inteligente în domeniul gestiunii deşeurilor. Prin PNRR, municipalităţile sau asociaţiile de dezvoltare comunitară înfiinţate de acestea pot solicita sprijin nerambursabil pentru dezvoltarea sistemelor inteligente de colectare a deşeurilor.

De asemenea, ministrul Mediului a participat și la şedinţa Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România, organizată la Cluj-Napoca. 

Bani din PNRR pentru colectarea separată a deșeurilor

Insulele ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor trebuie puse în funcțiune până la sfârșitul lunii iunie 2026. 

În Ghidul de accesare a fondurilor europene – Componenta C3, se arată că o insulă ecologică este formată dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor: „Insulele ecologice pot fi subterane (care necesită lucrări de construcții și montaj), supraterane (care nu necesită construcții și montaj) sau semiîngropate. Ele au acces digitalizat prin carduri, care le protejează împotriva vandalismului și accesului neautorizat, dar fiind utile pentru a permite utilizarea datelor obținute, necesare monitorizării și raportării informațiilor privind volumele și tipurile de deșeuri colectate și a persoanelor care utilizează containerele”.

Deșeurile care se colectează sunt cele din hârtie și carton, din plastic, din sticlă, cât și cele metalice sau cele biodegradabile precum și reziduale.

UAT-urile pot opta pentru fiecare tip de insulă ecologică digitalizată sau pentru o combinație a acestora, însă trebuie să se încadreze în numărul total de insule permis. Astfel, în cazul UAT sub 20.000 de locuitori pot fi solicitate fonduri pentru un număr de maxim 25 de eco-insule digitalizate. Pentru UAT cu până la 50.000 de locuitori numărul maxim de eco-insule digitalizate este 50, iar pentru cele cu până la 100.000 de locuitori pot fi cerute fonduri pentru maxim 100 eco-insule digitalizate. Pentru orașele cu până la 200.000 de locuitori pot fi atrase fonduri pentru construcția a cel mult 200 de eco-insule digitalizate, respectiv 300 de eco-insule în cazul localităților cu mai mult de 200.000 de locuitori.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, iar valoarea este de 14.550 euro/eco-insulă, fără a fi incluse lucrările de construcții-montaj necesare.

Primăria construiește un CAV la Pata Rât, cu bani din PNRR

Primăria Cluj-Napoca va amenaja un centru de depozitare a deșeurilor „neconvenționale” (n.red CAV) pe un teren de la Pata Rât. Proiectul va fi depus spre finanțare în Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta C3: Managementul deșeurilor. Deșeurile urmează să fie preluate de un operator de salubritate de la domiciliu, în schimbul unei taxe de transport, dar pot fi duse și direct la centru de către clujeni, gratuit. 

Momentan, în municipiu există două centre de colectare a deșeurilor voluminoase, deschise în anul 2019, în cartierul Mărăști, sub Podul Fabricii (cu intrare de pe strada Septimius Severus), respectiv în Mănăștur, pe strada Bucium fn, în vecinătatea autobazei Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca. Cele două centre au fost deschise pentru a diminua numărul rampelor clandestine pe raza municipiului Cluj-Napoca. 

Comenteaza