Bani publici pentru oamenii PNL. Cu cât a cotizat Gherla

Bani publici pentru oamenii PNL. Cu cât a cotizat Gherla
Nu este ilegal, dar o fi moral? Primarul liberal al Gherlei a dat patru contracte prin atribuire directă, fără solicitare de oferte, firmei secretarului general al PNL Cluj, Mircea Abrudean, care este finul co-preşedintelui Marius Nicoară. În total, aproape 50.000 de euro.

Dat afară din partid de organizaţia municipală, primarul Marius Sabo nu doar că a rămas în PNL, dar a fost numit şef la liberalilor din Gherla şi candidat la funcţia de primar. Nu este niciun secret în partid: omul care îl susţine necondiţionat este Marius Nicoară, co-preşedinte al partidului.

Mai multe documente puse la dispoziţia ZIUA de CLUJ de candidatul PMP la Primăria Gherla, Vlad Bărbos, arată că ar putea exista motive economice pentru susţinerea necondiţionată a lui Marius Sabo de către conducerea PNL. În 2013 şi 2014, Primăria Gherla a întocmit contracte în valoare totală de aproape 50.000 euro cu firma Siab Development SRL, în care acţionar şi administrator este Mircea Abrudean (32 de ani), secretar general la PNL Cluj, finul lui Marius Nicoară şi fost consilier al său. Abrudean este partener în această societate cu Alexandru Gabriel Simu (55 de ani).

Mircea Abrudean a semnat, ca reprezentant al Siab Development, patru contracte cu Primăria Gherla, toate acordate prin procedura atribuirii directe, fără solicitare de oferte. Este vorba despre elaborarea documentaţiei şi serviciile de proiectare pentru Centrul de informare turistică Gherla - 11.440 de euro (anul 2013), elaborarea documentaţiei şi proiectare pentru modernizarea instalaţiilor de încălzire de la Liceul „Petru Maior" - două contracte, de 6.190 de euro, respectiv de 2.000 de euro (anul 2014). Cel mai „gras" este însă contractul pentru elaborarea Planului de dezvoltare integrat al municipiului Gherla pentru 2014-2020 - 27.807 euro, care datează din 2013. În total, sunt 47.437 de euro.

Contractul 1

 

 

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic 

 

Contractul 2

 

 

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Contractul 3

 

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Contractul 4

 

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

 

Am solicitat la Primăria Gherla planul de dezvoltare elaborat de Siab şi, în ciuda faptului că acest document ar trebui să apară pe site-ul municipalităţii, pentru ca gherlenii să afle în ce direcţie merge oraşul, am primit pe mail un răspuns sec şi cu lacune de frazare din partea purtătorului de cuvânt Tiberiu Feketelaki: „Planul Integrat de Dezvoltare a Municipiului Gherla, acesta poate fi consultat la Departamentul de Urbanism, după depunerea şi aprobarea unei cereri adresate Primăriei Municipiului Gherla, în termenul legal".

„Este opţiunea primarului sau a administraţiei respective să încheie contracte cu cine doreşte, în limita legală de încredinţare directă. Am primit o solicitare de ofertă, am făcut o ofertă, eu şi alţii, am fost desemnat pe criteriile pe care ei le-au solicitat, aşa că nu văd care e probema. Asta ar însemna ca noi, cei dintr-un partid, să nu mai lucrăm deloc cu administraţiile locale. Am contracte nu numai cu primării liberale, dar sunt şi liberale printre ele. Nu ştiu să vă spun acum câte, ce, cum, nu ţin evidenţa. Noi lucrăm şi cu firme private, şi cu publici. Cred că importante sunt rezultatele care sunt generate de aceste contracte, fiind un domeniu mai sensibil acesta al fondurilor europene. Am reuşit să atragem finanţări europene de foarte multe milioane de euro pentru judeţul Cluj şi cred că asta contează. Acum aspecte legate de moralitate nu cred că sunt în măsură să le discut şi nici cel care va pus la dispoziţie aceste contracte, care nu este cea mai morală persoană", a declarat Abrudean, pentru ZIUA de CLUJ.

Ca o paranteză, să spunem că numele lui Mircea Abrudean a fost implicat în dosarul de corupţie al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. La dosar au apărut interceptări din care reieşea că Abrudean oferea prin firma sa consultanţă primăriilor PNL din judeţ. În plus, a primit sume importante de bani, prin încredinţare directă, şi de la CJ. Astfel, Siab Development a reuşit sa realizeze profit de 350.000 de lei în 2014 şi o cifră de afaceri de 1,4 milioane de lei, scrie ziardecluj.ro. Vă propunem două titluri din presă, din acel an: „Finul lui Marius Nicoară, abonat la banii europeni ai Consiliului Judeţean" - ziardecluj.ro, respectiv „Banii SAPARD se scurg pe filiera PNL-Nicoară" - gazetadecluj.ro.

Firma lui Abrudean are o paletă foarte largă de servicii pe care le oferă. "SIAB este locul unde iau formă atât studiile de fezabilitate, documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii, memoriile tehnice, cât şi bugetele proiectelor, analizele financiare şi de oportunitate sau dosarele de finanţare", se arată pe website-ul companiei. Pe lângă aceste activităţi, Monitorul Oficial ne arată că societatea şi-a completat oferta de servicii cu management al mijloacelor de calcul, fotocopiere, furnizare a forţei de muncă sau activităţi de suport pentru învăţământ, probabil orice altceva ar putea avea nevoie o administraţie locală.

Pe site-ul societăţii, la categoria portofoliu, sunt trecute 35 de proiecte prin care s-au atras în total finanţări de 31.890.000 de euro.

 

Comenteaza