Bazinul de înot din Borhanci, mai scump cu peste 13 milioane euro pentru a putea găzdui competiții internaționale

Bazinul de înot din Borhanci, mai scump cu peste 13 milioane euro pentru a putea găzdui competiții internaționale

Bazinul de înot din HUB-ul Borhanci va costa cu peste 65 de milioane de lei (13 milioane euro) mai mult decât suma aprobată în studiul de fezabilitate. Costurile suplimentare au fost generate de stabilizarea terenului, dar și de lucrări pentru atingerea standardelor de omologare a Federației Internaționale de Natație.

Consilierii locali vor discuta, joi, un proiect de hotărâre pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici. Valoarea totală a investiției urmează să fie actualizată la 200.462.096 lei cu TVA, de la suma inițială aprobată de Consiliul Local în 2022, care era de 134.776.771 lei. Potrivit proiectului tehnic este nevoie de optimizarea soluției de fundare a bazinului și a parcării aferente prin execuția a 745 de piloți forați.

„În cadrul procesului de proiectare a proiectului tehnic, au survenit modificări față de faza de proiectare a studiului de fezabilitate (…). În urma întocmirii expertizei geotehnice şi a finalizări proiectului tehnic s-a concluzionat de către expertul tehnic atestat că fundarea directă a clădirii (fundații continue sau izolate) nu este fezabilă şi practică din punct de vedere tehnico-economic, fiind necesară optimizarea soluției de fundare a bazinului de înot şi a zonei de parcare aferentă bazinului de înot prin executarea a 745 de piloți forați cu adâncimi cuprinse între 17,90 m și 6 m cu diametrul de 800 mm”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.

De proiectare și execuție se poate cupă firmele MBS Group SRL, ASA CONS România și POLIART în baza unui contract semnat în 2022 cu Primăria Cluj-Napoca. Durata totală a investiției este estimată la 38 de luni, din care lucrările de construcție vor dura 24 de luni. Șantierul a început în primăvara lui 2024.

Clădirea acoperită va avea o capacitate de 1000 de spectatori și un volum unitar ce cuprinde zone dedicate competițiilor sportive de natație ce includ: un bazin olimpic de înot, un bazin olimpic de sărituri, o zonă de gradene pentru spectatori, zone de agrement, un bazin de inițiere, saune, jacuzzi, vestiare și o zonă administrativă.

Conform proiectului acest complex de natație are următoarele componente:

– Suprafața construită: 7.334 mp
– Suprafața construită desfașurată: 11.460 mp
– Suprafața utilă: 10.372,28 mp
– Regim de înălțime: Demisol+Parter+Etaj parțial
– Volum construit : aprox. 123.542 mc construiți
– număr total de spectatori: 1000
– 1 Recepție, 1 cafenea/ bar, 1 bazin începători, 2 piscine jacuzzi, 1 piscină sărituri, 1 piscină, 4 scări, 1 cameră observatori, 1 saună filandeză, 1 cameră prim ajutor, 1 magazin, 17 grupuri sanitare, 7 camere pentru depozitare, 4 birouri, 1 garderobă, 1 gradenă 1000 persoane, 16 camere tehnice, 7 coridoare/holuri, 1 Foyer.

Bazinul face parte din HUB-ul educațional Borhanci. 413 milioane de lei este prețul tuturor investițiilor planificate - cresa, gradinita, scoala primara, gimnaziala, liceu, parc. Banii vin din PNRR, din surse naționale și locale.

Comenteaza