Bicicletele din cadrul sistemului de bike-sharing revin în standuri

Bicicletele din cadrul sistemului de bike-sharing revin în standuri
După ce pe parcursul iernii au fost retrase din standuri, bicicletele din cadrul sistemului de bike-sharing vor fi repuse la dispoziţia clujenilor.

Primăria Cluj-Napoca anunţă că începând cu data de vineri, 4 martie, se repune în funcțiune sistemul de bike-sharing, prin readucerea bicicletelor în stațiile self-service și punerea lor la dispoziția utilizatorilor.

Bicicletele vor putea fi utilizate gratuit pe bază de carduri personale emise pentru fiecare utilizator în parte, în conformitate cu prevederile regulamentului și contractului pe care aceștia îl încheie cu municipalitatea. 

Clujenii care doresc să intre în posesia acestor carduri se pot prezenta la Centrul de Informare pentru Cetăţeni, de pe strada Moților nr. 7, sau la primăriile de cartie. Eliberarea lor se face pe
baza cărţii de identitate și în urma semnării unui contract care conține condițiile de utilizare.

Conform reprezentanţilor primăriei, de la punerea în funcțiune a acestui serviciu şi până în prezent au fost emise 1235 de carduri de utilizator.

Regulament şi preţuri

Conform regulamentului votat de consilierii locali la începutul lunii decembrie 2015, o bicicletă poate fi închiriată gratuit timp de o oră. După scurgerea acestui interval de timp, păstrarea vehiculului nu mai este gratuită: utilizatorii vor plăti o taxă între 2 şi 80 de lei, în funcţie de timpul de utilizare. Bicicleta este înseriată şi are doi senzori care sunt cuplaţi la staţiile de stocare care transmit că aceasta a fost returnată.

Intervalul orar de închiriere pentru o zi este 06:00-24:00, valabil de luni până duminică. Pentru returnarea bicicletei după 12 ore de la închiriere, dar în cel mult 12 ore de la durata maximă - ora 24:00 din ziua închirierii - se aplică o amendă în valoare de 100 de lei. De asemenea, pentru avarierea bicicletelor sau a staţiilor de stocare se vor percepe amenzi între 100 şi 500 de lei. Pentru pierderea sau furtul bicicletei utilizatorul va scoate din buzunar 650 de lei.

Închirierea bicicletelor se va face în baza unui card emis de Primăria Cluj-Napoca. Persoanele sub 18 ani pot obţine cardul doar cu acordul unui părinte, în timp ce tinerii sub 14 ani nu pot beneficia de acest serviciu. Cardul este nominal şi nu poate fi împrumutat unei alte persoane. 

Proiect implementat cu greu

Proiectul "Reţea de staţii self-service de închiriere de biciclete", realizat cu bani europeni şi atribuit pe vremea fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, asocierii Viacor Engineering Bucureşti - Rico SRL, trebuia să fie funcţional în vara lui 2013, dar a suferit mai multe amânări.

Până la urmă sistemul de bike-sharing a fost inaugurat la mijlocul lunii noiembrie 2015, însă clujeni l-au putut utiliza doar o lună, întrucât, din 14 decembrie, primăria a decis să suspende funcţionalitatea acestuia pe durata sezonului rece.

Reţeaua are prevăzute 50 de staţii, dintre care 43 în Cluj-Napoca, şi șapte, inexistente în acest moment, în Apahida şi Floreşti. Peste 500 de biciclete au fost achiziţionate în program, care are un buget total de 17,6 milioane de lei. Din această sumă, 13,4 milioane de lei au fost asigurate de Uniunea Europeană.

Comenteaza