Update Video Foto Boc a inaugurat podul Porțelanului LIVE

Primăria municipiului Cluj-Napoca a construit un nou pod peste Râul Someșul Mic, în zona străzii Porțelanului. Circulația a fost reorganizată, iar vechiul pod are actualmente funcția de pod pietonal și pentru bicicliști.

UPDATE: Lucrările la Podul Porțelanului s-au finalizat, iar circulația este deschisă pe noul pod. Vechiul pod este acum destinat pietonilor și bicicliștilor. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, alături de viceprimar Dan Tarcea, reprezentanții constructorului și specialiștilor implicați în construcția Podului Porțelanului au fost prezenți astăzi, 23 decembrie, la momentul deschiderii circulației auto pe noul pod. Finalizarea lucrărilor a fost marcată printr-un moment ce a amintit de inaugurarea Podului de la Cernavodă: reprezentanții proiectantului și constructorului au stat sub pod în timp ce primele mașini (camioane de mare tonaj) au traversat - garantând astfel, simbolic, noua construcție peste Someșul Mic. De astăzi se poate circula pe noul pod rutier, care are două benzi (câte una pe sens, 7m lățime) de circulație auto, o pistă pentru biciclete - cu sensul de mers spre oraș - și o lungime a podului de 62 m. În acelaşi timp, pe podul vechi vor circula doar pietonii şi bicicliștii, fiind marcată o pistă de biciclete (cu sensul spre Nădășel) și alocat culoar pietonal. Durata de viață a podului este de 100 ani. Proiectul include sistem nou, eficient energetic, de iluminat public și arhitectural și reorganizarea circulației în zonele adiacente Podului Porțelanului.

Promis pentru 31 decembrie 2022, podul a fost inaugurat vineri, 23 decembrie 2022, in prezenta locuitorilor din zona Iris. Asa cum a promis, podul a fost testat cu doua camioane pe el si cu constructorul si proiectantii sub acesta. Podul are garantie 100 de ani.

Caracteristicile tehnice ale podului:

lungime de 62 m
circulația va fi asigurată pe două benzi cu lățimea carosabilului de 7 m
trotuare de 1,2 m lățime vor fi amenajate pe ambele laturi
pistă pentru biciclete
sistem nou de iluminat public și arhitectural.
Executantul lucrărilor este Asocierea Freyrom SA - Procons Group. Valoarea proiectului este de 10.989.213,50 lei (fără TVA).

 
De asemenea, se amenajează intersecția străzilor Nădășel - Alexandru Sahia pe malul stâng, iar pe malul drept se realizează racordarea cu str. Porțelanului, conform soluției avizate. Proiectul podului presupune și reconfigurarea circulației în zonă. Durata de viață a podului este de 100 de ani.

Amintim că, lucrările de proiectare pentru Podul Porțelanului au fost contractate prin licitație de la societatea VCE Vienna Consulting Engineering cu peste 64.000 de lei. Lucrarea de execuție fusese contractată de Diferit pentru peste 5,7 milioane de lei fără TVA, dar șantierul a fost sistat în 2019 din pricina unui zăcământ de sare, descoperit odată cu lucrările. În referatul municipalității se arată că există sare pe ambele maluri și că prejudiciul va fi recuperat (n.red. după ce va fi culculat), firma VCE Vienna Consulting Engineers urmând să fie acționată în instanță. Noul studiu de fezabilitate a fost întocmit, pentru 80.000 lei, de Costin și Vlad Biroul de Proiectare, iar de execuție s-a ocupa  Asocierea Freyrom SA - Procons Group.

Comenteaza