Boc, către arhitecți, la dezbaterea pentru copacii de pe Universității: Acum punem temelia Clujului de peste 50 de ani. În proiecte să aveți în vedere dimensiunea urbanismului verde

Boc, către arhitecți, la dezbaterea pentru copacii de pe Universității: Acum punem temelia Clujului de peste 50 de ani. În proiecte să aveți în vedere dimensiunea urbanismului verde

Primarul Emil Boc a spus, în cadrul dezbaterii de luni privind problema copacilor de pe Universității, că "orașele viitorului nu se programează în viitor, ci acum se pregătesc" și le-a cerut arhitecțiilor ca atunci când fac un proiect să aibă "în vedere dimensiunea urbanismului verde și dimensiunea arhitecturii verzi".

Emil Boc a participat luni la o dezbatere privind copacii din zona străzii Universității. Edilul a amintit că numeroase zone din oraș sunt în faze de amenajare, iar altele urmează să intre în lucru, astfel că "practic niciun colț al Clujului nu rămâne nemodernizat" și că toate acestea vizează și creșterea calității spațiilor verzi ale municipiului.

Primarul a subliniat la începutul dezbaterii faptul că, "noi avem câteva principii pe care le-am enunțat cu 10 ani în urmă și pe care le urmărim în implementare" și le-a cerut arhitecților să aibă în vedere, în cadrul proiectelor de partea "verde".

"1 - orașul să fie proiectat pentru oameni, nu pentru mașini - sunt necesare, dar prioritate au pietonii, 2 - spațiile publice să fie sigure și prietenoase cu pietonii, 3 - traficul să fie diminuat și găsite soluții alternative (...) și orașul să fie accesibil tuturor - aici vedem cât de importantă este dimensiunea verde a urbanismului", a enumerat primarul. 

"Fie că vorbim de acest proiect (strada Universității - n.red.), fie că vorbim despre celelalte, această dimensiune urbanism verde și arhitectură verde nu mai pot fi ocolite, ele reprezintă dimensiunea prezentă și viitoare a orașului nostru. (...) Rugămintea mea este ca dumneavoastră, ca specialiști, atunci când propuneți proiecte, atunci când analizați impactul lor asupra Clujului, să aveți în vedere dimensiunea urbanismului verde și dimensiunea arhitecturii verzi. Repet, dumneavoastră ca arhitecți sunteți o parte importantă, centrală, a proiectelor, dar nu sunteți singurii, nu facem proiecte, nu construim catedrale în deșert, nu construim orașe în deșert. Construim orașe pentru oameni, cu oameni și pentru oameni în Cluj-Napoca. Proiectele dvs trebuie să aibă în vedere permanenta comunicare, interferență cu cetățenii. Dacă nu găsim acest echilibru, nu ne facem treaba cum trebuie. În urma dislogului întggre profesioniști și societate trebuie să iasă cea mai bună soluție cu putință", a spus Emil Boc.

"Orașele viitorului nu se programează în viitor, ci acum se pregătesc, iar Clujului de peste 50 de ani acum îi punem temelia serioasă, așa cum întreaga Europă își clădește spațiile publice de calitate acum, pentru a putea să beneficieze peste ani și ani de ceea ce trebuie să fie fără poluare, orașe cu spații publice deschise, orașe pentru oameni, orașe în care să îți facă plăcere ca să trăiești, nu din care să fugi - un oraș care să trăiască în armonie cu natura. Rețineți această frază: orașele trebuie să trăiască în armonie cu natura", a mai subliniat Emil Boc, în deschiderea dezbaterii publice cu privire la politicile verzi ale orașului și situația proiectului urbanistic de pe strada Universității, afirmând că se va încerca să se "ia acea decizie care să unească, nu să dezbine orașul".

În cadrul dezbaterii, edilul a spus și că între un copac și o terasă de pe strada Universității va alege întotdeauna copacul și că, în această săptămână, se va decide în privința copacilor de pe strada Universității. Așadar, sunt șanse mari ca arborii să nu mai fie mutați în cadrul proiectului de modernizare.

"Subiectul e acesta: ce facem cu copacii existenți de pe strada Universității? E bine să păstrăm un aliniament perfect, impecabil pe hârtie, ținem cont de existența copacilor și beneficiile pe care copacii le au pentru viața din comunitate - eliminarea poluării, pentru ceea ce înseamnă calitatea vieții și reducerea gazelor cu efect de seră? Putem găsi un echilibru între cele două concepții - a arhitectului, a ceea ce spun cetățenii, despre importanța copacilor pentru viața de zi cu zi, pentru efectul pe care îl au asupra fiecăruia dintre noi, de-a diminua stresul și de a contribui la creșterea calității aerului? Putem găsi un compromis, o soluție?", a spus Boc.

Edilul a spus că, daca trebuie să aleagă între un copac și o terasă, Primăria va alege "clar și fără echivoc" copacul.

"Referitor la terase - niciodată Primăria nu a pus semnul egalității între urbanism verde și terase. Terasele nu constituie o prioritate pentru urbanismul verde. Ori de câte ori aleg între un copac și o terasă aleg copacul, să fie foarte clar! Nu punem semnul egalității între o un copac și o terasă. (...) Dimensiunea economică nu are prioritate în fața celei verzi. Prefer să reduc dimensiunea unei terase decât să tai un copac", a punctat Emil Boc.

 

Comenteaza