Boc, criticat de Firea: "Nu înseamnă că poate fi declarat un bun manager”

Boc, criticat de Firea: "Nu înseamnă că poate fi declarat un bun manager”
| Foto: expresmagazin.ro

Emil Boc a fost atacat vineri seara, la Digi 24, de Gabriela Firea care a spus despre edilul Clujului că nu este un bun manager. 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit, vineri, la Digi 24, despre faptul că Bucureştiul se află într-o situaţie de "faliment nedeclarat" din cauza sumelor prea mici pe care le primeşte de la Guvern după bugetul întocmit anul trecut. Firea a spus că „nu e vorba doar de Capitală, și în țară sunt foarte mari probleme ” şi că a „solicitat să se rectifice toate aceste neajunsuri și toate aceste minusuri, în luna iulie". "Noi dorim nu să ni se dea ceva în plus, ci ceea ce este dreptul nostru prin legislația în vigoare, prin legea bugetului. Noi până acum suntem subfinanțați”, a spus Gabriela Firea.

"Primarul din Cluj, Emil Boc, care este membru PNL, are în acest moment la Primărie bani în plus, a făcut profit, se descurcă. De ce se poate la Cluj și nu se poate la București?" a fost întrebată Gabriela Firea.

„Îmi pare foarte rău, eu am fost la toate ședințele Asociației Municipiilor în care dl. primar Boc a vorbit despre faptul că municipiile pierd în acest an bani, că a pierdut și municipiul Cluj. Toate municipiile au pierdut anul acesta bani prin Legea bugetului național, toate primăriile au avut de suferit prin faptul că acea ordonanță care a făcut în așa fel încât să trebuiască să refacem toate contractele cu constructorii care lucrează acum la șantierele din țară, ordonanță care înțeleg că va fi declarată de la Bruxelles ca ajutor de stat și va fi desființată (ordonanța cu creșterea salariului minim pentru domeniul construcțiilor - n.r.). Toate primăriile o duc prost, nimeni nu este pe profit”, susține Gabriela Firea.

„Sunt și cofinanțările europene, dacă este cineva care nu face execuția și rămân bani la sfârșitul anului excedent bugetar, acei bani pot fi luați oricând de către Ministerul de Finanțe, deci o primărie nu are cum să stea cu bani în cont, ei trebuie să ruleze, să se asigure să se plătească toate serviciile publice și se se achite toate investițiile. Prin urmare, dimpotrivă, eu spun că cine a dat acest mesaj îi face un deserviciu domnului primar Boc, pentru că un primar care stă cu banii în cont și nu-i folosește la investiții nu înseamnă că poate fi declarat un bun manager”, a punctat primarul general al Bucureștiului.

La observația că Primăria Clujului nu este totuși în faliment și nici aproape de faliment, Gabriela Firea a spus că „Guvernul României, prin Ministerul de Finanțe, probabil nu i-a tăiat o sumă atât de importantă în luna decembrie Primăriei din Cluj și nici în ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai și așa mai departe”.

 

Cum stă Clujul cu banii în 2019

"Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2019 este de 326 de milioane de euro. Vreau să ştiţi că o bună parte din bani vin şi pleacă.  Ca să înţelegeţi chestiunea aceasta cu banii care trebuiau să ne vină din cotele din impozitul pe venit, pe care le-am avut în analiză anul trecut când am pierdut 28  de milioane de euro, am un calcul preliminar. Vorbim despre acei bani care ne vin de la Bucureşti din impozitul pe venit, adică din ceea ce plătesc clujenii pe venit (din locurile de muncă existente aici, din impozitul de 12% care se întoarce la primărie). Comparaţia noastră este cu 2017, pentru că anul trecut în comparaţie cu anul 2017 am pierdut cele 28 de milioane de euro", explica Emil Boc, pentru Ziua de Cluj, în martie. 

7 milioane euro câştig, 27.4 milioane euro pierderi

Conform datelor prezentate de Boc, în 2017, municipiul Cluj-Napoca a primit cote din impozitul pe venit de 92 de milioane de euro. În 2019 sunt prevăzute a fi primite cote în valoare de 99 de milioane de euro. Adică un plus de 7 milioane de euro la bugetul local.

"Avem următoarele pierderi la bugetul local, pierderi care nu au existat până acum: suportarea din bugetul local a asistenţei sociale (care până acum era suportată 90% de la bugetul de stat, 10% de la primărie, acum e 100% suportată de noi) – 8.7 milioane euro. Vă mai dau încă o veste proastă: creşterea salariului minim pe economie la 3.000 de lei în domeniul construcţiilor, în 2019, determină modificarea tuturor contractelor pe care le are primăria şi obligativitatea de a actualiza preţul contractelor, nu ne dă nimeni aceşti bani pe care trebuie să îi plătim în plus. Pierdere de 10.3 milioane de euro. Înseamnă bani de la bugetul local. Şi mai avem încă o pierdere, faptul că lunile ianuarie, februarie şi martie nu am primit cotele defalcate din impozitul pe venit: am pierdut şi de acolo 8.4 milioane de euro", a mai explicat primarul Clujului. 

VEZI pe cum se împarte bugetul Clujului în 2019

Comenteaza