Boc, despre Centură Metropolitană: ''Acest proiect se realizează și merge mai departe''

Boc, despre Centură Metropolitană: ''Acest proiect se realizează și merge mai departe''

Emil Boc îi asigura pe clujeni că proiectul Centurii Metropolitane va fi finalizat. O singură ofertă a fost depusă în cadrul procedurii de licitație pentru cel de al doilea tronson al centurii metropolitane - asocierea formată din firmele românești Con-A Operations (lider), Dimex-2000 Company, Concelex, împreună cu Hydrostroy AD (Bulgaria) și Automagistral-Pivden (Ucraina) - dar care a fost declarată neconformă de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, din pricina neîncadrării în valoarea financiară estimată

''Pentru mine nu există nu se poate, există bariere, dar există și soluții dacă lucrăm împreună. Toti mi-au zis că sunt nebun pentru că vorbesc în campanie electorală despre acest subiect. Eu îmi asum. Le spun, acest proiect se realizează și merge mai departe'', a declarat Emil Boc, la ZIUA LIVE.

''Potrivit prevederilor legale, orice oferta care vine la licitație trebuie să se încadreze în valoarea estimată. Deci, dacă lucrarea costă 10 lei, trebuie să te încadrezi în 10 lei. Valoarea maximală. Legea, în mod excepțional, da posibilitatea că valorea să poată fi depășită cu 15%. Se poate opera o asemenea ipoteza, doar dacă toți ofertanții au depășit valoarea cu maim 15%. În această situație trebuie verificat cu autoritatea contractantă dacă există disponibilitate financiară pentru a acoperi creșterea cu 15%. Acesta este cadrul legal. Primăria a contactat Ministerul Transportutilor și în urmă discuțiilor a existat acordul de a mări valoarea cu 15% și s-a făcut actualizarea indicatorilor tehnico-economici. În cazul de față, la deschiderea ofertei s-a observat că oferta depusă este cu 30% mai mare decât valoarea estimată. Firma a spus că a fost o eroare tehnică, că au făcut calcule greșite, și că în loc de 30% e 14,97%”, a explicat, ieri, Emil Boc.

Punctul de vedere al firmei a fost trimis la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, care a refuzat ''eroarea'' acestora de calcul si s-a dispus anularea procedurii.

Potrivit procedurii legale, Asocierea CON-A Operations, Dimex 2000, Concelex, Hydrostroy și Automagistral Pivden poate depune contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor în termen de 10 zile calendaristice de la comunicarea rezultatului procedurii (până în 9 mai 2024). Dacă nu se depune contestație sau contestația este respinsă, se reia imediat procedura de licitație. În cazul în care Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor dă câștig de cauză Asocierii CON-A Operations, Dimex 2000, Concelex, Hydrostroy și Automagistral Pivden, atunci se poate trece la încheierea contractului și la demararea lucrărilor.

Valoarea investiției este de 1.7 miliarde euro.

Comenteaza