Boc, învins. Primarul Clujului a acceptat să scrie Kolozsvar la intrările din oraş, dar adaugă ceva FOTO/VIDEO + SONDAJ

Boc, învins. Primarul Clujului a acceptat să scrie Kolozsvar la intrările din oraş, dar adaugă ceva FOTO/VIDEO + SONDAJ
Primarul Emil Boc a găsit soluţia pentru scandalul plăcuţelor multilingve.

Primarul Clujului, Emil Boc, a convocat pentru vineri o conferinţă de presă, în care a anunţat soluţia pe care a adoptat-o în privinţa plăcuţelor multilingve: nu face recurs şi acceptă Kolozsvar la intrările în oraş, dar pune deasupra o altă placuţă cu numele latin al oraşului. Caracterele vor fi latineşti şi fosforescente.

Pe imaginile prezentate presei a apărut însă greşit numele Kolozsvar, lucru remarcat de maghiarii prezenţi la conferinţă.

17820621_1478907125466600_668904134_o

17820714_1478906062133373_1430361045_o

Noile indicatoare toponimice vor fi amplasate în circa o lună, o lună şi jumătate, spune primarul. Asta pentru că există avize şi autorizaţii necesare, plus o perioadă de execuţie şi amplasare la toate intrările în oraş.

"Această soluţie dată de o comisie de experţi stinge conflictul juridic generat de sentinţa instanţei", a spus Emil Boc. "E o soluţie care îşi propune să unească, nu să dezbine. Îmi doresc ca fetele mele să se simtă acasă în acest oraş, alături de români, maghiari, germani şi alte etnii".

Boc a cerut sprijinul unei comisii formate din trei profesori universitari de la UBB: Ovidiu Ghitte, Mihai Bărbulescu şi Radu Ardevan.

"Clujul a fost primul municipiu de pe teritoriul României, cel mai probabil în anul 124, când se presupune că împăratul Hadrian a făcut o vizită aici", a explicat Boc, care a venit cu un întreg referat întocmit de istorici.

Au existat doua propuneri ale celor trei profesori: Municipium Aelium Hadrianum Napocense şi Municipium Aelium Napocense ab Imperatore Hadriano Conditum (117-138).

Practic, instanţa nu l-a obligat pe primar să instaleze şi plăcuţe în limba germană, cum nu a făcut vreo recomandare privind limba latină.

ZIUA de CLUJ vă invită la sondaj. Spuneţi-vă părerea în legătură cu plăcuţele pe care intenţionează să le amplaseze primarul.

Comenteaza