Boc laudă Clujul pentru absorbția fondurilor UE și amenință că le ia înapoi banii celor care întârzie lucrările cu bani europeni

Boc laudă Clujul pentru absorbția fondurilor UE și amenință că le ia înapoi banii celor care întârzie lucrările cu bani europeni
Premierul Emil Boc a recomandat autorităților locale să aibă caiete de sarcini corecte la licitațiile pe fonduri europene.

Boc a avertizat autoritățile locale să gestioneze cu multă atenție proiectele europene ca să poată acesa fonduri comunitare. "Trebuie să aibă caiete de sarcini serioase, corecte. Este nevoie de transparență, de evitarea parti-pris-urilor și a conflictelor de interese", a spus Boc.

României i s-au blocat fondurile europene pe Axa prioritară 2 „Îmbunătățirea infrastructurii de transport regionale și locale", tocmai din cauza neregulilor la licitațiile pe proiectele desfășurate cu fonduri europene.

Boc a spus din nou că județul Cluj este un exemplu pentru absorbția de fonduri europene, dar a dat și un exemplu negativ, județul Teleorman.

"Administrația locală clujeană a reușit să gestioneze foarte bine problema fondurilor europene, iar un exemplu este și investiția în centrul de management integrat al deșeurilor", a spus prim-ministrul.

Boc a declarat că a sugerat la București, într-o discuție cu reprezentanții ministerelor, să fie introdus un regulament în ceea ce privește proiectele europene. Toate contractele ar trebui, în viziunea premierului, să aibă un termen de grație de șase luni după care, dacă fondurile UE nu sunt cheltuite, să fie date celor de pe lista de rezervă.

”Vreau să gândim o astfel de soluţie, ca să nu ieşim din termenele 2013, respectiv 2015, de implementare a acestor programe, pentru că orice ban care nu se cheltuieşte în perioada de absorbţie a fondurilor europene se va plăti de la bugetul de stat. Dacă au trecut mai mult de şase luni de la semnarea contractului, în secunda următoare se reziliază de drept contractul pe fonduri europene şi se dă celui aflat imediat pe listă", a spus Boc.

Comenteaza