Boc: "Nu am renunțat la nimic din investițiile pe 2018". Totuși, un pod are de suferit

Boc:
Primarul Clujului susține, la Realitatea FM Cluj, că nu s-a renunțat la nicio investiție pe anul acesta.

"Nu am renunțat la nicio investiție pe 2018, am decis doar să diminuăm unele alocări și să gradăm alte investiții multianuale. Adică dacă ne gândeam să terminăm în doi ani, îl vom întinde pe patru ani. Subliniez că am decis că nu majorăm impozitele și taxele locale în 2018. În plus, dorim să menținem principalele alocări financiare pentru educație, sănătate, sport, ONG-uri, instituții religioase. Toate acestea ne reprezintă în Cluj, sunt bunuri extraordinare ale orașului", a spus primarul Emil Boc, la Realitatea FM.

O investiție care se face altfel decât era planificată este podul Porțelanului. Inițial, se spunea că se va construi un pod nou, cu două benzi, trotuar și piste de biciclete. Miercuri, însă, Emil Boc a declarat că s-a ales lărgirea actualului pod, care are o singură bandă de circulație rutieră, iar mașinile trec alternativ.

Primarul a explicat că bugetul total al municipiului a scăzut de la 296 la 257 de milioane de euro în 2018. Nu este vorba doar despre diminuarea cotelor din impozitul pe venit de care beneficiază municipalitatea, ci și faptul că, de anul acesta, salariilor profesorilor nu mai trec prin primărie, ci sunt plătite direct de către Ministerul Educației.

28
de milioane de euro a pierdut primăria, potrivit lui Emil Boc, în urma diminuării cotelor primite din impozitul pe venit.

"Clujul se dezvoltă și vin mai mulți bani la buget, dar evident că ar fi fost și mai bine dacă nu pierdeam cele 28 de milioane de euro", a subliniat Boc. 399 de milioane de lei este bugetul de dezvoltare a Clujului pentru 2018.

Acesta conține fonduri externe nerambursabile de 135 de milioane de lei. 2018 este la mijloc, între anii precedenți: nu atinge nici suma de 443 de milioane de lei, rezervată investițiilor din 2017, cel mai bogat an al Clujului, dar întrece valoarea de 348 de milioane, pe care municipalitatea a putut să o cheltuie în 2016. 

Citește și: Boc nu glumește: 3,48 milioane pentru METROU! Care vor fi investițiile Clujului în 2018

Din suma enunțată, 62 de milioane de lei sunt acordare unor lucrări care continuă din anii precedenți, peste 131 de milioane se îndreaptă către lucrări noi, unele dintre ele multianuale, iar cea mai mare parte a banilor, peste 206 de milioane, sunt rezervate achiziționării de bunuri și servicii.

Comenteaza