Boc, pus la zid. “Jos gardul, parcul e al nostru!”

Boc, pus la zid. “Jos gardul, parcul e al nostru!”
Societatea civilă îl sancţionează aspru pe primarul Emil Boc pentru că a permis amplasarea unor garduri pe spaţiul public, în preajma Cluj Arena şi Sala Polivalentă.

Zona unde se va desfăşura Festivalul Untold, adică cea din proximitatea Cluj Arena şi a Sălii Polivalente, a fost îngrădită de câteva zile. Clujul arată ca un ghetou. Pe lângă străzile sparte de constructori, aceste garduri vin să sluţească şi mai mult imaginea oraşului. Aşa cum era de aşteptat, societatea civilă a reacţionat.

Jurnalistul Mihai Goţiu a comparat pe portalul România Curată acest moment cu cel de anul trecut, când în Piaţa Unirii a concertat Billy Idol. Atunci, centrul oraşului a devenit, pe bani puţini, maidanul privat al unei agenţii de publicitate.

"Untold este un eveniment eminamente privat. Asta chiar dacă, fără a fi dezbătut public în mod serios, e finanțat masiv din bani publici. Să nu confundăm merele cu dovlecii. Nu știu cine i-a băgat în cap domnului Boc că orașul ar avea nu știu ce de câștigat de pe urma unui asemenea mega-festival. Că eveniment cultural nu e, ci doar zbânțuială, distracție, discotecă. Iar cei care vor veni la festival din alte părți m-aș mira să vrea să se întoarcă în orașul ăsta întors cu mațele pe dos, cum îl vor vedea acum (cum s-au "potrivit" mega-lucrările de infrastructură pe străzi cu anul de capitală europeană a tineretului e altă poveste). Nu produce niscaiva locuri de muncă pe aici, iar pe studenții și pe tinerii clujeni îi prinde, în marea lor parte, plecați în vacanțe și concedii. Ba, mai mult, pentru 90-95% (dacă nu mai mulți) dintre clujeni, timp de câteva zile caniculare, le interzice accesul în cel mai mare parc al orașului. Mai grav, împărțindu-i în cei de după gard și cei de dincoace de gard. Într-un oraș care se visează Capitală Culturală Europeană, m-aș fi așteptat să existe vreun consilier prin preajma domnului Boc, care să-l scuture bine de mânecă și să-i explice că rolul culturii e să dărâme zidurile și gardurile dintre oameni, nu să le ridice!", scrie Mihai Goţiu, ]n articolul intitulat Domnule Emil Boc, n-ați înțeles mare lucru din Cluj! Zidurile nu unesc o comunitate, ci o dezbină. Jos gardul, parcul e al nostru!.

Atacat de unii cititori la comentariile articolului, Goţiu a ţinut să precizeze pentru ZIUA de CLUJ: "Aceste comentarii reiau discursul lui Gheorghe Funar, când criticam ocuparea spaţiilor publice cu tot felul de statui, catarge, băncuţe sau coşuri de gunoi tricolore. Funar avea un mesaj pentru cei care îl criticau: cui nu îi convine, poate să plece din Cluj. Iar mesajele cele mai radicale chiar asta spun: dacă nu vă convine, plecaţi din Cluj. La această asemănare de discurs ar trebui să se gândească cei care nu înţeleg care e problema cu gardul".

Punctul de vedere al lui Goţiu se alătură celor ale altor reprezentanţi ai societăţii civile. „Se demonstreză că toate regulile dispar atunci când cineva o cere. Soluțiile nu se pot scoate din buzunar, ci se obţin prin dialog. În acest caz nu a existat dialog și mi se pare că nici nu s-a prea dorit. Evenimentul a venit ca un potop. A fost așa o grabă, că abia s-a știut unde să se pună ștampila. Erau multe soluții, dar ni se demonstrează că circul de anul trecut a fost degeaba. E o treabă foarte cinică, dar la o scară mult mai largă. Până la urmă câinii civili latră și caravana capitalistă trece", a declarat István Szakáts, președintele Fundației AltArt, pentru Transilvania Reporter.

„Soluția este de a avea dezbateri publice și transparență cu privire la designul acestor proiecte, la locațiile propuse, consultări cu referire la modul în care prioritizăm alocațiile bugetare. Bineînțeles, sunt și vor mai fi evenimente în Piața Unirii sau în Parcul Central, dar miza este ca accesul să fie cât mai puțin restricționat, iar restricțiile să fie de bun gust. Ca la TIFF, gardurile sunt mici, permit accesul prin piață, dar și vizionarea din picioare a filmelor pentru persoanele care nu își permit un bilet. Am ajuns să punem garduri lângă Someș ca lumea să nu treacă prin apă la concerte. Mai bine de 15 hectare sunt ocupate de garduri!", a afirmat și Adrian Dohotaru, tot pentru Transilvania Reporter.

Ce se va întâmpla în spatele gardurilor? Va înflori afacerea organizatorilor Untold, care astfel pot să ofere un loc închis comercianţilor agreaţi. Asta în condiţiile în care festivalul este al Clujului, el a fost finanţat de administraţia locală tocmai pentru a aduce profit comunităţii per ansamblu, nu doar celor care au contracte cu organizatorii.

Luni, într-o conferinţă de presă, Emil Boc şi-a cerut scuze clujenilor. "Îmi cer scuze clujenilor pentru restricții. Subliniez încă o dată caracterul ultra-temporar al acestor măsuri. Înțeleg criticile, dar sper să ne înțeleagă, pentru că beneficiile pentru oraș, pentru comunitate, sunt enorme", a spus primarul. "Este nevoie de puncte de verificare a festivalierilor, pentru că este interzis cu alcool, cu umbrele etc. Acesta a fost motivul pentru care s-a luat decizia de a se închide cu garduri perimetrul din preajma stadionului", a spus şi Iulia Perşa, de la biroul mass-media al municipalităţii.

Untold Festival este proiectul major de divertisment al programului Cluj-Napoca 2015 - Capitală Europeană a Tineretului. Evenimentul va aduce pentru prima dată în România, pe aceeasi scenă, patru dintre cei mai îndrăgiți artiști electro-dance-music din întreaga lume: Avicii, Armin van Buuren, David Guetta şi Dimitri Vega&Like Mike. Pe scenele festivalului de la Cluj vor urca în total peste 150 artişti internaţionali şi naţionali.

Accesul în perimetrul festivalului se va face pe la punctul principal de ticketing din Parcul Central, intrarea dinspre Opera Maghiară, unde biletele vor fi schimbare în brățări în funcție de tipul de bilet sau abonament prezentat și în baza unui act de identitate, anunţă organizatorii. 140 de persoane vor asigura accesul festivalierilor, iar schimbarea biletelor în brățări va fi posibilă cu o zi înainte pentru a evita cozile din prima zi de festival. Zilnic, programul festivalului începe la ora 12.00 si se încheie ziua următoare la ora 10.00 când festivalierii trebuie să părăsească perimetrul festivalului.

DECLARAŢIE

"Fiecare primar ar dreptul să intre în istoria locală și națională după cum dorește. Dacă Funar va rămâne celebru pentru statui hidoase și bănci tricolore, Apostu pentru șpaga în pepeni, și Emil Boc va rămâne ca primarul gardurilor pe spațiul public"
Mihai Goţiu - jurnalist

 

Comenteaza