Boc şi Seplecan au bătut palma pentru închiderea gropii de gunoi de la Pata Rât
- Scris de Mircea Tatar
- 13 Aug 2014, 18:38
- Administraţie
- Ascultă știrea

Această nouă groapă va fi deschisă pe un teren de circa 1,4 hectare, în apropierea actualei gropi de gunoi şi a centurii de sud a Clujului. Banii pentru închiderea gropii sunt din fonduri europene, Primăria şi CJ Cluj nu vor plăti nici un ban din resurse proprii.
La această soluţie de avarie s-a ajuns după ce la sfârşitul lunii iulie, firma Salprest Rampa SA, care administrează platforma de stocare temporară de la Pata Rât, a transmis Primăriei Cluj că se vede nevoită să suspende activitatea, din cauza supraîncărcării platformei!
Cu toate că autorităţile s-au mobilizat în urma acestui semnal de alarmă al operatorului iar prefectul, primarul , preşedintele consiliului judeţean, reprezentanţi ai gărzii de mediu şi reprezentanţi ai societăţilor de salubritate s-au întâlnit în data de 7 august pentru a găsi soluţii de deblocare a crizei, până la urmă firma care administrează vechea groapa de gunoi a concesionat de la primăria comunei apahida, terenul de aproape un hectar si jumatate aflat in apropierea centurii de ocolire a Clujului, unde vor fi depozitate în continuare gunoaiele.
Pentru accesul la noul teren este nevoie de un drum de acces din centură pentru autospecialele de gunoi.
Conform exigenţelor Uniunii Europene acest dezastru, numit groapa de la Pata Rât ar fi trebuit închis încă din 2010, dar groapa a fost reautorizată, pe alte amplasamente adiacente, în fiecare an, provizoriu, pentru că deşeurile menajere ale oraşului nu aveau unde să fie depozitate.
Soluţia pe termen lung pentru depozitarea deşeurilor o reprezintă însă finalizarea lucrărilor la Centrul Integrat de Mangement al Deşeurilor (CIMD), ce se construieşte în comuna Feleacu, dar unde lucrările sunt în mare întârziere.
Lansat cu mare pompă în 2012, proiectul CIMD face parte din Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, proiect cu finanţare europeană, în valoarea totală de 60 de milioane de euro, din care circa 45 de milioane de euro finanţare de la UE. Doar valoarea centrului a fost licitată la circa 25 de milioane de euro, iar licitaţia a fost câştigată de o asociere de firme formată din compania timişoreană Confort , Atzwanger SpA, Ladurner Impianti şi Vel Service. Durata de execuţie a lucrărilor era de 14 luni.
Între timp, firma Confort a intrat în insolvenţă, iar lucrările au fost preluate de firma Atzwanger SpA.
Prima celulă a centrului ar fi trebuit să fie gata în noiembrie 2014, dar o sursă Ziua de Cluj spune că ea nu este gata nici în proporţie de 30 % şi se pune problema dacă ea va fi gata măcar în 2015, termenul limită impus de Uniunea Europeană pentru a nu plăti penalităţi şi a nu fi nevoiţi în cel mai rău caz să returnăm banii primiţi.
Până acum consiliul judeţean a plătit circa 60 de milioane de lei (circa 13 milioane de euro) pentru acest centru. Aceeaşi sursă Ziua de Cluj a criticat alegerea amplasamentului pentru noul centru al deşeurilor: „Unde aţi mai văzut d-voastră să ducă cineva gunoaiele în vârf de deal?"
Printre motivele de întârziere a lucrărilor, autorităţile invocă alunecările de teren din zonă şi lucrările de consolidare. Noul preşedinte interimar al consiliului judeţean, Mihai Seplecan este însă tranşant.
„Am dispus o expertiză care va fi gata în data de 23. Dacă va reieşi că această firmă nu poate să termine lucrarea până la finele lui 2015, voi cere rezilierea contractului şi vom reface licitaţia", a declarat astăzi pentru Ziua de Cluj Mihai Seplecan, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJ Cluj.
Asta ar însemna însă alt timp pierdut cu licitaţia, perioada de contestaţii, posibile procese. Totuşi, Mihai Seplecan a lăsat şi o portiţă deschisă în relaţia cu firma care construieşte centrul de deşeuri: „ Sunt un om constructiv, vom avea o discuţie cu dânşii, dar vă asigur că atâta timp cât voi conduce CJ, nu va fi nici un act adiţional, nici un leu în plus dat peste valoarea licitată", afirmă Mihai Seplecan.