Boc: "Sunt semnale că vin bani de la guvern. Semnale GSM"

Boc:
Primarul a declarat că nu au sosit încă banii promişi de Guvernul României pentru Cluj - Capitală Europeană a Tineretului 2015.

Clujul este anul acesta Capitală Europeană a Tineretului şi promite un permanent festival. Ce-i drept, unul care nu a început încă, pe motive de frig, probabil. Pentru asta are nevoie de bani, inclusiv de la guvern, însă Cabinetul Ponta nu s-a grăbit să umple conturile Federaţiei SHARE sau ale Primăriei.

„Bani nu au sosit. Semnale sunt, semnale mobile, GSM", a glumit Emil Boc. „Guvernul României este o instituţie serioasă, sper să se ţină de cuvânt. Anul trecut, o echipă mixtă Primărie - Federaţia SHARE a avut o întâlnire la Palatul Victoria. Aş vrea să subliniez faptul că Cluj CET 2015 este pentru România elementul de referinţă al decadei 2010 - 2020, aşa cum Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 a fost elementul de referinţă al perioadei 2000 - 2010. Iar la Sibiu au ajuns sute de miliarde de lei, sper ca guvernul să nu se lase mai prejos nici acum", a mai declarat primarul Clujului.

La finalul anului trecut, fostul ministru în cabinetul Ponta III, Aurelia Cristea, a explicat care este condiţia pusă de guvern pentru a finanţa proiectele Clujului. „Proiectul Cluj-Napoca Capitală Europeană a Tineretului 2015 a fost clasificat drept proiect prioritar naţional, ceea ce înseamnă că pot exista finanţări de stat, pentru care au fost alocaţi patru milioane de euro, care se vor da pe proiecte. Condiţia este ca proiectele respective să aibă efect de multiplicare, adică nu faci un proiect doar pentru Cluj-Napoca, proiectul trebuie să se desfăşoare şi în alte regiuni ale ţării", a explicat Cristea.

Titlul de Capitală Europeană a Tineretului pentru anul 2015, pe care Forumul European al Tineretului (European Youth Forum, EYF) l-a atribuit municipiului Cluj-Napoca, în urma unei selecţii de proiecte, oferă şansa tuturor tinerilor clujeni să fie, timp de 365 de zile, actori responsabili în programe culturale, sociale şi politice dedicate lor şi să contribuie activ la dezvoltare sustenabilă a oraşului din inima Transilvaniei.

Candidatura pentru CET a fost depusă în luna mai 2012, de Primăria Cluj-Napoca, la iniţiativa Grupului Pont, fiind sprijinită de 30 de organizaţii de tineret şi peste 40 de instituţii publice şi ONG-uri. În toamna aceluiaşi an, Clujul a câştigat concursul la care mai participaseră alte 11 oraşe: Lecce (Italie), Badajoz (Spania), La Laguna (Spania), Ivanovo (Rusia), Vilnius (Lituania), Varna (Bulgaria), Perm (Rusia), Tbilisi (Georgia), Katowice (Polonia), Goteburg (Suedia) şi Ganja (Azerbaijan).

 

Comenteaza