Boc vrea management comun la Sala Polivalentă, Cluj Arena şi „Horia Demian"

Boc vrea management comun la Sala Polivalentă, Cluj Arena şi „Horia Demian
Primarul Clujului a declarat că cele trei arene sportive trebuie să fie gestionate de o singură entitate.

Emil Boc a vorbit miercuri despre trecerea Cluj Arena în subordinea primăriei. Edilul şef a susţinut că îl deranjează posibilitatea ca societatea care administrează stadionul să intre în insolvenţă. Cel mai important aspect, în opinia lui Boc, este ca stadionul şi Sala Polivalentă să aibă aceeaşi administrare. În acest moment, obiectivele sunt gestionate de două societăţi diferite.

Cluj Arena este administrată de societatea Cluj Arena SA, iar director este Radu Raţiu. Edificiul de lângă stadion este condus de societatea Sala Polivalentă SA, iar director interimar este Ionuţ Rusu, după demisia lui Constantin Răduţă.

„Decizia aparţine Consiliului Judeţean (CJ). Eu am văzut doar discuţia despre insolvenţă şi nu mi-ar face plăcere imaginea pe care ar lăsa-o asupra Clujului, pentru că puţini înţeleg că arena nu este în administrarea primăriei, ci a CJ. Trebuie să facem orice ne stă în putinţă legal să se evite insolvenţa.

Ne-am arătat disponibilitatea de a prelua stadionul, cu datoriile aferente şi plata impozitului, urmând să constituim o structură unică Sală Polivalentă - stadion. Rămâne să decidă CJ, dar, oricum, noi avem nevoie la Cluj de o societate unică, de un singur centru de comandă pentru tot ce înseamnă evenimente sportive, culturale, politici publice sportive.

Există două entităţi, nu spun că e rău, colaborează foarte bine, dar, dacă vine cineva să asculte despre un campionat, trebuie să negocieze pe rând. Iar planificările la Cluj Arena sunt una, la Sala Polivalentă sunt alta. Dacă ai avea o singură structură, ai putea să ştii că, da, în august 2016 nu se închiriază nimic pentru că vom avea ediţia a doua Untold", a spus primarul Emil Boc.

El a adăugat că în subordinea structurii de comandă ar putea intra şi Sala „Horia Demian", dacă Ministerul Sportului, care are acum în subordine acest obiectiv, va fi de acord.

Întrebat ce alte evenimente s-ar putea organiza în paralel, pe Cluj Arena şi la Sala Polivalentă, în afară de Festivalul Untold, primarul Clujului a spus "politici publice de sport". Boc crede că fiecare clasă de şcoală din Cluj ar trebui să facă măcar o dată pe an ora de educaţie fizică pe stadion sau în Sala Polivalentă.

Preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, a declarat zilele trecute, pentru ZIUA de CLUJ, că a avut o discuţie cu primarul Emil Boc despre Cluj Arena şi că forul judeţean va analiza oferta făcută de edilul-şef al municipiului.

Seplecan ridică, însă, miza negocierii şi propune patru variante pentru viitorul arenei clujene iar o decizie finală se va lua după ce conducerea CJ Cluj va avea discuţii cu consilierii judeţeni, cu liderii politici ai acestora şi cu aparatul de specialitate al forului administrativ judeţean.

„Prima variantă, care s-a desprins în urma consultărilor pe care le-am avut cu specialiştii ar fi intrarea Cluj Arena SA în insolvenţă. Această procedură nu trebuie să sperie pe nimeni, stadionul nu dispare, el va rămâne pentru clujeni, pentru „U" Cluj, pentru orice activitate sportivă sau artistică, dar va trece în patrimoniul public al judeţului şi astfel nu va mai trebui să plătească impozit. Toţi oamenii din administraţia şi din politică ştiu de această posibilitate, dar nimeni nu şi-o asumă", a explicat Seplecan.

A doua posibilitate avansată de acesta ar fi ca Primăria Cluj-Napoca să cumpere stadionul, astfel încât CJ Cluj să-şi recupereze investiţia făcută, iar cu banii obţinuţi instituţia să finanţeze problemele urgente ale judeţului, cum ar fi drumurile şi spitalele. „Nu putem să dăm un obiectiv de 40 de milioane de euro pentru 2 milioane de euro impozit", afirmă Seplecan

Cea de-a treia variantă văzută de şeful judeţului este preluarea de către Primăria Cluj-Napoca, la pachet, a stadionului Cluj Arena şi a Filarmonicii clujene. Preşedintele CJ Cluj spune că a patra opţiune ar fi ca forul judeţean şi primăria municipiului să încheie un parteneriat în baza căruia să administreze împreună Cluj Arena şi Sala Polivalentă.

„Este foarte clar că aşa nu mai putem continua pentru că orice zi care trece înseamnă penalităţi care se adună la valoarea impozitului neplătit. Vom alege una dintre aceste variante pentru Cluj Arena, bineînţeles varianta legală şi cea mai constructivă pentru bugetul CJ. Clujenii trebuie să ştie, însă, că nu se va întâmpla nimic cu stadionul, oricare variantă va fi aleasă", a adăugat Seplecan.

 

Comenteaza