BUGET 2018. Boc a acceptat (aproape) toate proiectele opoziției. De la ”nu este loc” la ”le vom realiza”

BUGET 2018. Boc a acceptat (aproape) toate proiectele opoziției. De la ”nu este loc” la ”le vom realiza”
În bugetul pe anul 2018, Primăria a inclus multe dintre proiectele cuprinse pe o listă a PSD-ALDE.

Reprezentanții coaliției PSD-ALDE din Consiliul Local Cluj și-au au elaborat propria listă de proiecte despre care cred că ar trebui să fie incluse în bugetul de dezvoltare al municipiului.

Printre propunerile opoziției se regăsește înlocuirea trecerilor de pietoni din zona centrală cu pasaje subterane. Au fost înaintate și câteva exemple: piața Mihai Viteazu, piața Lucian Blaga, piața Avram Iancu sau piața Mărăști. După ce inițial a susținut că străzile Clujului sunt înguste și că nu este loc pentru a se realiza aceste pasaje, primarul Emil Boc s-a răzgândit. "Am reușit să includem pasajele subterane în proiectul de buget, pentru că toți ne dorim fluidizarea traficului, și le vom realiza acolo unde specialiștii ne spun că este posibil", a spus primarul.

Ideea de lărgire a străzii Mărginașă, pentru ca aceasta să fie utilizată intens de locuitorii din Zorilor, a apărut deja în spațiul public, enunțată de viceprimarul Dan Tarcea. Primăria a demarat deja studiile și va face exproprieri atât pe Mărginașă, cât și în dreptul complexului Platinia, pentru ca la intersecția cu strada Moților să fie realizat un sens giratoriu. "Am demarat deja demersurile, pentru că proiectul a fost și în atenția noastră", a subliniat Boc.

PSD-ALDE cere asumarea publică de către primarul Emil Boc a rezolvării situației dificile a elevilor de la Școala „Iuliu Hațieganu". Și asta a fost acceptată de primar, care a venit cu mai mult soluții pentru extinderea unității de învățământ.

Mai sunt solicitate parcări de tip "park&ride", chioșcuri în zona Cluj Arena și igienizarea toaletelor publice, toate - de asemenea - incluse în buget, care a trecut cu 24 de voturi "pentru", adică inclusiv cu voturile opoziției. Inclusiv parcări pentru biciclete, motociclete și scutere se caută în zona centrală: ”Am dat termen până la 1 martie să se identifice zone pretabile pentru astfel de parcări”, a menționat Emil Boc.

Doar două proiecte au fost ignorate, din lista PSD-ALDE: cumpărarea platformei CUG și alocarea a 700.000 de lei pentru reparații la clădirea Casei de Cultură a Studenților.

"Sper ca raportul de anul viitor să ne arată că lucrurile care s-au propus au fost și realizate. Nu vă dăm un cec în alb, e mult spus, dar vom vota bugetul pe anul acesta", a spus Dan Morar, liderul grupului PSD-ALDE din Consiliul Local. Pe de altă parte, un alt consilier al opoziției, Tothfalusi Andras, s-a arătat intrigat că mai multe dintre proiecte au alocate sume infime de bani, cu care nu se pot începe lucrări de execuție. "Dacă am avea cele 28 de milioane de euro pe care ni le-a tăiat guvernul, am suplimenta sumele", a replicat Emil Boc.

Iată lista proiectelor opoziției:

 • "Realizarea (SF, PT) unor pasaje pietonale subterane, pe modelul celor existente în orașele occidentale aglomerate, în intersecțiile intens circulate, așa cum sunt, spre exemplu, cele din P-ța Mihai Viteazu, P-ța Lucian Blaga, P-ța Avram Iancu sau P-ța Mărăști.
 • Demararea unei analize în vederea cumpărării/preluării platformei C.U.G., în scopul construirii unui centru de afaceri, vamă liberă etc.
 • Lărgirea str. Mărginașă prin expropriere atât în partea de jos, lângă USAMV, cât și în partea de sus, cu ieșire directă pe str. Pajiștei. Astfel se poate lega cartierul Zorilor de Calea Mănăștur.
 • Amenajarea Izvorului Sfântului Ioan, a podețului și a zonei adiacente.
 • Reabilitarea tuturor busturilor (inclusiv a soclurilor) și a monumentelor deteriorate din zona centrală a orașului, cu relevanță pentru istoria și cultura națională, în contextului Centenarului Marii Uniri. Spre exemplu, bustul poetului Octavian Goga (înrolat voluntar în Primul Război Mondial și susținător fervent al Marii Uniri), amplasat în Parcul Central, se sprijină pe un soclu pe care se distinge încă numele poetului Lucian Blaga.
 • Identificarea unor terenuri pentru realizarea de parcări tip „park and ride" și demararea procedurilor de achiziționare a acestora, spre exemplu, lângă viitoarea Centură de Sud.
 • Îngrădirea parcurilor pentru copii de pe raza municipiului Cluj-Napoca și implementarea unui sistem de supraveghere video în acestea, în vederea creșterii siguranței celor mici.
 • Construirea/igienizarea toaletelor publice în toate cartierele orașului.
 • Realizarea unei treceri de pietoni pe strada Teodor Mihaly, în momentul de față existând 1 trecere la 2 km.
 • Realizarea de treceri de pietoni pe traseul gară-autogară, în acest moment fiind inexistente trecerile de pietoni la intersecția podului cu inelele ocolitoare, în ciuda faptului că circulația pietonală e intensă.
 • Amenajarea unei zone comerciale (chioșcuri pentru comerț stradal) în jurul Cluj-Arena, compatibilă funcțional și estetic cu locația.
 • Alocarea sumei de 700.000 RON pentru lucrări de reparații/reamenajare a clădirii Casei de Cultură a Studenților, deținută de primăria Cluj-Napoca, având în vedere că această clădire-simbol a orașului nu a mai beneficiat de fonduri în acest sens de o perioadă îndelungată de timp, dar și faptul că măsura este oportună în contextul reamenajării întregii Piețe Lucian Blaga.
 • Intervenții specializate la platforma de depozitare a gunoaielor Pata Rât, în vederea
 • combaterii rozătoarelor și a păsărilor care se hrănesc de acolo, ținând cont de faptul că păsările migrează cu ușurință, riscând să pună în pericol sănătatea locuitorilor municipiului.
 • Dotarea fiecărui sediu al primăriei, care are ghișee pentru public, cu un xerox la care să aibă acces, contra-cost, orice cetățean.
 • Amplasare în zona centrala în perioada primavară-toamnă a unui sistem de parcare pentru motociclete și scutere, pe modelul marilor capitale europene.

De asemenea, grupul PSD+ALDE, solicită:

 • Asumarea publică de către primarul Emil Boc a rezolvării situației dificile a elevilor de la Școala „Iuliu Hațieganu", situație reclamată de mai bine de 4 ani, prin rezolvarea problemei juridice a terenului școlii și demararea unei construcții de 2-3 etaje destinate sălilor de clasă și 2-3 niveluri de parcare subterană, în cazul în care negocierile în vederea achiziționării clădirii limitrofe unității de învățământ vor eșua.
 • Prezentarea punctuală a modului în care a fost respectat planul de investiții pentru anul 2017, prin menționarea fiecărui punct din listă cu status.
 • Detalierea proiectului Cluj Innovation City (total sume cheltuite până în prezent, total fonduri necesare pentru finalizarea proiectului)".

 

 

Comenteaza