Când intră RATUC în aria metropolitană

Când intră RATUC în aria metropolitană
8 Toate regiile de transport din ţară vor să opereze pe o arie extinsă – zonă metropolitană - şi nu doar în oraşele reşedinţă de judeţ, motiv pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va încerca să creeze un cadru legal în sensul acesta, astfel încât comunităţile locale să poată dezvolta programe integrate de transport.

Exemplul municipiului Cluj Napoca, care a înfiinţat „Asociaţia Metropolitană de Transport Public", va fi urmat şi de alte oraşe, a precizat şeful RATUC, Liviu Neag. El a adăugat că cel mai târziu din iunie RATUC va începe să opereze şi în localităţile Apahida, Feleacu, Floreşti, Chinteni şi Baciu.

O întâlnire cu toţi directorii regiilor de transport din ţară, precum şi cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a avut loc la finele săptămânii trecute, a informat şeful Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC), Liviu Neag. "Am încercat să găsim o soluţie pentru crearea unui cadru legal, pentru ca toate regiile de transport să poată opera pe tarseele din zonele metropolitane. Este firesc să se întâmple acest lucru, având în vedere că normele Uniunii Europene chiar obligă la implementarea unor proiecte de dezvoltare integrată, care să nu vizeze doar localităţile ci zonele metropolitane şi chiar regionale", a relatat Neag. Acesta a precizat că secretarul de stat din cadrul Ministerului, Cezar Grozavu, le-ar fi primis sprijinul necesar, astfel încât să se realizeze un cadru legal pentru ca toate regiile de transport din ţară să nu mai fie obligate să intre pe licitaţiile publice, pentru a opera pe traseele care se învecinează cu oraşele reşedinţă de judeţ.

Deocamdată, municipiul Cluj-Napoca reprezintă un model în sensul acesta, având în vedere că a înfiinţat Asociaţia Metropolitană de Transport Public". Urmează că toate cele cinci localităţi din vecinătatea municipiului să aprobe statutul şi actul de aderare la această asociaţie. "Noi ne dorim să respectăm toţi paşii legali, pentru a nu avea nici un fel de discuţie pe viitor, ca atare, numai după ce va fi încheiat procesul de aderare şi se va întruni AGA, după ce va fi stabilit şi un Consiliu de Conducere, se va lua o decizie cu privre la data la care vom începe să operăm pe traseele din comunele Floreşti, Chinteni, Feleacu, Baciu şi Apahida", precizat Neag. În continuare, primarii comunelor învecinate îşi doresc să lucreze cu RATUC, a comentat Neag. Întreaga procedură nu poate dura mai mult de două luni, astfel că, cel mai târziu din iunie, RATUC va începe să opereze şi în aceste comune.

 

Etichete
Comenteaza