Când va avea Clujul un nou cimitir

Când va avea Clujul un nou cimitir
Clujul va avea un nou cimitir. City-managerul Gheorghe Şurubaru a dezvăluit calendarul demersurilor.

Noul cimitir al Clujului va fi în cartierul Someşeni, pe strada Moş Ion Roată fără număr, unde există o suprafaţă de 30 de hectare ce nu poate fi folosită în alt mod, pentru că se află într-o zonă de interdicţii aeronautice. Cimitirul apare astfel prevăzut şi în planul urbanistic zonal. Procedura de achiziţie pentru serviciile de proiectare și studiu de fezabilitate a fost lansată încă din primăvara anului 2015, iar în noiembrie 2016 a fost aprobat, în Consiliul Local, şi planul urbanistic zonal. City-managerul Gheorghe Şurubaru a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că cimitirul ar putea fi gata în septembrie 2018.

„Suntem în faza obţinerii autorizaţiei de construire şi estimez că va ieşi în jurul datei de 20 mai. După aceea vom pornilicitaţia de execuţie. Dacă totul merge conform dorinţelor noastre, fără contestaţii şi procese, în luna septembrie vom da drumul la lucrări, iar perioada de execuţie este de un an. Va fi un cimitir modern şi complex. Locurile de veci vor fi gata pregătite, va avea borduri, alei, iluminat, absolut tot. Va fi un cimitir la cheie, dacă se poate spune aşa, unde să nu ai de făcut decât să îngopi decedatul", a explicat Şurubaru.

Noul cimitir va avea și un columbarium - depozit de urne funerare cu aproximativ 1.000 de locuri. De asemenea, vor există spații pentru ceremonii funerare - capela, platformă în aer liber, cameră frigorifică, dar și un crematoriu.

"Locurile de înhumare se vor trasa şi executa şablonat, pe bază de repere şi inventare topografice, cu respectarea strictă a aliniamentelor, alinierelor şi retragerilor stabilite prin regulament, fără a se permite abateri", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei pentru proiectare. Necesitatea amenajării cimitirului Moş Ion Roată este dată de faptul că cele existente sunt pline.

 

Comenteaza