Când va fi gata Autostrada Turda-Sebeş

Când va fi gata Autostrada Turda-Sebeş
Un apropiat al Guvernului Ponta a declarat că ştie când va fi gata A10.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a afirmat, marţi, în emisiunea „1 la 1", realizată de Carol Vlad şi Ionel Lespuc, la Realitatea FM Cluj, că lucrările la Autostrada Turda-Sebeş, A 10, nu vor fi gata în 2016, aşa cum se anunţase iniţial.

Dan Şova, fostul ministru al Transporturilor, anunţase la început că lucrările se vor încheia în aprilie 2016, apoi termenul de finalizare s-a mutat două luni mai târziu, în iunie. Explicaţia este că, pe loturile 1 şi 2, contractatele de execuție au fost semnate în iarna lui 2014, mai târziu decât în cazul loturilor 3 și 4, care au avut astfel un avans de şase luni pentru demararea lucrărilor.

"Lucrările nu vor fi gata decât în 2017, cred că la începutul anului 2017. Au fost unele probleme tehnice chiar pe lotul din judeţul Cluj şi a trebuit modificat traseul autostrăzii", a spus Lăpuşan, la Realitatea FM.

A10 va avea o lungime de 70 de kilometri și va face legătura dintre Autostrada A1 şi Autostrada A3, pe traseul Sebeş - Turda. Valoarea investiției depășește 500.000 de euro (cost aproximativ de 7 milioane de euro per kilometru). Lucrările ar urma să fie finalizate din fonduri europene, 85%, iar restul de la bugetul de stat.

Pe autostrada care leagă Autostrada Transilvania de cea care urmează coridorul IV pan-european a existat şi o altă problemă. Pentru circa 19 km, Ministerul Transporturilor nu a emis autorizaţiile de construire, deşi documentaţiile au fost depuse de către constructor. Pentru ceilalţi 47 de km, constructorii nu au depus documentaţia tehnică la minister pentru că nu a fost avizat proiectul tehnic de către Comisia Tehnico-Economică a CNADNR şi pentru că autorităţile de la mediu nu au revizuit încă acordurile de mediu.

Lăpuşan a menţionat că şi autostrada Gilău - Nădăşel va fi terminată tot în 2017; acest tronson trebuia de asemenea să fie terminat anul viitor.

 

Comenteaza