Cărţi electronice de identitate, de anul viitor la Cluj

Cărţi electronice de identitate, de anul viitor la Cluj
Locuitorii municipiului Cluj-Napoca vor beneficia, începând din 2015, de cărţi electronice de identitate. Noile documente vor fi eliberate, după ce municipalitatea va investi peste 46.000 de lei în aparatura necesară eliberării buletinelor biometrice.

Potrivit unei Ordonanţe a Guvernului, din luna aprilie 2014, România are cadrul legal pentru eliberarea buletinelor biometrice. Însă, în momentul de faţă, clujenii pot intra în posesia unei cărţi de identitate electronice doar dacă merg la Bucureşti.

Motivul pentru care clujenii nu au beneficiat până acum de astfel de cărţi de identitate electronice până în prezent, a fost acela că în momentul intrării în vigoare a legii, municipalitatea nu dispunea de aparatura tehnică necesară eliberării buletinelor biometrice.

Situaţia se va schimba în cursul anului viitor, după ce municipalitatea clujeană va investi o sumă de bani pentru achiziţionarea aparaturii tehnice necesare producerii cărţilor de identitate electronice pentru cetăţenii municipiului Cluj-Napoca şi a 19 comune limitrofe arondate pe linia de evidenţă a persoanelor la direcţia de specialitatea a municipiului.

În proiectul de buget pe anul 2015 urmează să se regăsească suma de 46.460 de lei, bani necesari pentru achiziţionarea de calculatoare, scannere, tablete grafice pentru semnătură digitale, aparate foto şi alte aparate necesare. Noutatea principală a cărţilor de identitate electronice o va reprezenta apariţia amprentei personale pe fiecare document.

În multe ţări membre ale UE este nevoie de un astfel de document, spre exemplu pentru deschiderea unui cont bancar. 

Comenteaza