Cât costă un semnal pozitiv pentru investitorii din fotbal

Cât costă un semnal pozitiv pentru investitorii din fotbal
Un semnal pentru investitori înseamnă, în bugetul local al administraţiei locale clujene, două milioane de lei, susţinerea anunţată de trei ani încoace, pentru cele două echipe de fotbal din oraş.

Banii rezervaţi de primăriei pentru CFR şi Universitatea nu pot fi redirecţionaţi către alte structuri sportive, fie ele şi performante, pentru că ar fi de rău augur pentru fotbalul clujean, susţine primarul Emil Boc. Aceasta după ce consilierii locali PSD au anunţat că vor iniţia un proiect de hotărâre pentru ca anul acesta cei două milioane de lei pe care primăria îi are promişi pe buget cluburilor de fotbal la care este acţionară, însă legal nu-i poate aloca, să meargă spre performanţa din sportul clujean.

„Până se modifică legea sportului banii blocaţi pe bugetul local pentru susţinerea fotbalului clujean ar trebuie să fie folosiţi. Noi cerem ca aceştia să meargă către sportul de performanţă şi vom iniţia şi un proiect de hotărâre în acest sens. Vorbim de cei 2 milioane de lei pe care, de trei ani încoace, primăria spune că sunt rezervaţi pe buget pentru susţinerea cluburilor de fotbal U şi CFR", a declarat consilierul PSD Gabriel Oniga. El a precizat că, din informaţiile sale, legea sportului nu poate fi modificată deoarece există nişte cutume ale UEFA care interzic finanţarea acţionariatul public la două structuri din aceeaşi ramură, implicit finanţarea acestora, acesta fiind raţionamentul pentru care până în prezent parlamentarii n-au operat modificările care să permită primăriei clujene să finanţeze cluburile de fotbal din oraş. „N-am discutat cu parlamentarii PSD despre stadiul modificării legii sportului sau pe această temă. Acesta este un demers de durată. Noi vorbim despre ceva ce putem face astăzi la nivel local, adică să folosim cei 2 milioane de lei, nu să-i ţinem blocaţi în buget, pentru că este păcat. Din 2014, pe următorul buget, dacă se va schimba situaţia, banii pot merge pentru echipele de fotbal", a menţionat Oniga.

Colegul său, Ovidiu Chifor, a avansat chiar ideea unui referendum pe tema ieşirii din acţionariatul unuia din cele două cluburi la care primăria clujeană deţine acţiuni, pentru ca administraţia să se implice real în susţinerea fotbalului clujean, nu doar cu promisiuni.

În schimb, primarul Emil Boc spune că tot ce este alocat fotbalului clujean rămâne al acestuia şi că, dacă va fi cazul de performanţă a altor stucturi sportive din oraş, primăria va găsi resurse bugetare, aşa cum a făcut în fiecare an, pentru a o recompensa. „Când eram premier, am dat aviz pozitiv pe proiectul de modificare a legii sportului. Aş fi fost informat dacă existau restricţii din partea UEFA. Nimeni n-a invocat o astfel de situaţie. Proiectul trebuie votat de parlament. Voi înainta o hârtie către toate grupurile parlamentare pentru a susţine respectivul proiect", a declarat Boc.


Primarul a menţionat că, anul acesta, administraţia locală clujeană a suplimentat sumele la capitolul susţinere entităţi sportive din oraş. „Oricum, anul acesta structurile sportive nu au avut performanţele din anii trecuţi şi, oricum, nu putem direcţiona aşa, pur şi simplu, banii de la bugetul local către cluburile şi asociaţiile sportive pentru că avem nişte criterii pe baza cărora în fiecare an împărţim fondurile. Este adevărat că şi pentru performanţă am alocat bani suplimentari în fiecare an. Performanţele de acum nu sunt la nivelul celor de anul trecut. Vom vedea, poate vom găsi resurse pentru "U" Jolidon, dar nu banii pentru fotbal, ci alte resurse, şi le vom da pentru susţinerea performanţei", a menţionat Boc. Rezervarea sumelor pentru cluburile de fotbal resprezintă un semnal pentru investitori şi pentru oamenii de fotbal că nu sunt lăsaţi la greu de primărie. De aceea, explică edilul, cele 2 milioane de lei există în bugetul local pentru susţinerea celor două cluburi de fotbal din oraş. „Banii sunt în buget, iar Universitatea, mai ales acum, trebuie să ştie că nu-i abandonată de primărie. De semnal este vorba. Cluburile de fotbal şi investitorii trebuie să ştie că au un partener în serios în administraţia locală. Pentru performanţe vom încerca să găsim alte resurse bugetare", a mai spus Boc.

"U" Cluj şi CFR 1907 sunt printre puţinele cluburi din Liga I fără susţinere financiară din partea autorităţilor locale. Chiar dacă legea sportului nu a fost modificată (urma să se discute în septembrie în parlament), autorităţile locale din alte municipii importante de pe harta Ligii I au găsit metode legale de a acorda finanţare cluburilor sportive.

Grupul de consilieri PSD a cerut de la începutul anului ca primăria să mărească bugetul alocat susţinerii sportului clujean. Până în prezent, deşi au cerut dublarea sumei, nu au reuşit decât să îl determine pe edilul Emil Boc să mărească alocarea anuală către cluburile sportive din oraş cu aproape 1 milion de lei, de la 3 la 4 milioane de lei. PSD ceruse ca 6,5 milioane de lei de la buget să fie direcţionaţi către cluburile sportive din Cluj-Napoca.

Comenteaza