Video Cât de important este proiectul parcului fotovoltaic din Florești. Primarul: „Generația mea de politicieni are obligația să țină cont de sustenabilitate”

Cât de important este proiectul parcului fotovoltaic din Florești. Primarul: „Generația mea de politicieni are obligația să țină cont de sustenabilitate”
| Foto: Facebook.com/bogdannicolaepivariu

Edilul Bogdan Pivariu a semnat, zilele trecute, la Ministerul Economiei, contractul de finanțare a proiectului care va permite comunei Florești să își producă singură energia electrică pentru iluminatul public, grădinițe, școli și celelalte instituții locale.

Primarul celei mai mari comune din țară a subliniat, la ZIUA LIVE, importanța proiectelor care țin cont de componenta de sustenabilitate.

În primul rând, este vorba de un proiect de sustenabilitate. Cred cu tărie că generația mea de oameni politici are obligația să introducă această problemă a sustenabilității în toate deciziile politice și administrative pe care le ia. Acesta nu este doar un cuvânt frumos pe care îl rostim la interviuri, ci este o chestiune care ține de continuitatea și calitatea vieții pe acest pământ.

Parcul fotovoltaic de care discutăm acum are o putere instalată doar în parc de 900 kW, asta îmseamnă după un calcul făcut de specialiști, aproximativ 4 ore de soare pe an. De asemenea, mai avem prevăzute pe încă 11 clădiri publice panouri fotovoltaice care produc alți 300 kW. Spun doar 11 clădiri pentru că restul clădirilor sunt cuprinse pe alte proiecte cu panouri fotovoltaice.

Odată implementat acest proiect va aduce la buget economii, în așa fel încât după aproximativ 2 ani și jumătate, vom avea bani să demarăm construirea unei grădinițe de 100 de locuri. Deci asta înseamnă sustenabilitatea. Este o degrevare a bugetului și o economie foarte importantă în așa fel încât să poată fi gândite ulterior alte investiții”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Bogdan Pivariu.

Astfel, Floreștiul va avea un parc fotovoltaic de 3,2 hectare, cu o capacitate instalată de 900 kW, care va alimenta, printre altele:

• Sistemul de iluminat public
• Echipamentele electrice din gestiunea primăriei
• Clădirile grădinițelor, școlile, pompierii, primăria, poliția, clădirile culturale etc.
• Stațiile de încărcare a mașinilor și autobuzelor electrice
• Pompele de apă

„În comuna Florești sunt aproximativ 200.000 de lei care sunt plătiți lunar pe tot ceea ce înseamnă consumul de energie, de la iluminat public, la consumul fiecărei instituții care aparține UAT-ului. Parcul fotovoltaic va fi construit la limita Floreștiului, în apropiere de Gilău. Termenul de implementare a proiectului este de 15 luni”, a mai explicat primarul.

Valoarea totală a contractului este de 8.716.963 lei.

Comenteaza