Video Ce firme vor deszăpezi drumurile Clujului iarna aceasta. Tișe: „Ne-am dorit să existe concurență”

Ce firme vor deszăpezi drumurile Clujului iarna aceasta. Tișe: „Ne-am dorit să existe concurență”

Consiliul Județean Cluj a aprobat Planul operativ de acțiune în timpul iernii pe drumurile județene, valabil începând din data de 15 octombrie a.c. și până în data de 30 aprilie 2025.

Astfel, forul administrativ județean a analizat și a clasificat întreaga rețea de drumuri județene, în lungime de 1.228,314 de km, pe niveluri de viabilitate, stabilind procedurile standard de intervenție pe durata sezonului rece. Trei firme se vor ocupa de deszăpezire în această iarnă.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a spus, la ZIUA LIVE, că nu a dorit să existe un monopol în ceea ce privește deszăpezirea drumurilor județene.

Nu știu cum se face, dar la noi de fiecare dată este la fel. Ne pregătim, ne pregătim, dar la prima zăpadă care vine toate firmele sunt luate prin surprindere. Este o situație pe care o cunoaștem și care se întâmplă aproape în fiecare iarnă. Firmele se tot pregătesc, își fac depozite, le verificăm și totul este pus la punct, dar când ninge prima dată oamenii ne înjură că nu s-a intervenit.

Ce putem face este să încercăm să-i strunim și să stăm cât putem de mult cu corpul de control al nostru pe aceste zone. Clujul are contracte pe patru zone. N-am dorit să dăm toată deszăpezirea la o singură firmă. Ne-am dorit să fie cât mai multe firme și să fie concurență. Să nu avem monopol nici la întreținere de drumuri, nici la deszăpezire.

Și pentru a avea o zonă mai mică de fiecare să poată fi acoperită mai bine. Nu întotdeauna se întâmplă asta. Sunt firme care nu sunt la fel de serioase. Dăm amenzi și de multe ori unele abia își mai acoperă combustibilul. Asta este. Nu avem ce face. Trebuie să aplicăm contractul. Ce ține de noi facem. Sperăm că atunci când vor trebui să intervină să fie pregătite”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe. 

Potrivit reprezentanților forului administrativ județean, raportat la importanța și nivelul de trafic înregistrat pe fiecare sector în parte, numărul şi mărimea localităţilor pe care le leagă, precum şi la alte criterii obiective, drumurile au fost clasificate pe patru niveluri în funcție de care se vor stabili ordinea şi timpul în care se intervine, operațiunile care se execută, tipurile și cantitățile de materiale utilizate, etc.

Totodată, planul stabilește modul de conducere și coordonare a acțiunilor, sistemul de informare a factorilor implicați, numărul bazelor de deszăpezire ce vor trebui să funcționeze pe fiecare lot de drumuri, astfel încât să se asigure un timp optim de intervenție, utilajele și mijloacele de transport ce vor fi folosite, cantitățile și tipurile de materiale, carburanți și lubrifianți, etc.

Cum s-a împărțit județul Cluj

În ceea ce privește împărțirea pe niveluri de intervenție, la nivelul I de viabilitate, în cazul căruia se intervine în cel mai scurt timp, au fost încadrate 26 de drumuri sau sectoare de drumuri județene, în lungime totală de 469,532 km, în timp ce la nivelul II au fost înscrise 38 de drumuri judeţene, care asigură legătura cu centrele de comună, în lungime totală de 364,417 km. În același timp, la nivelul III de viabilitate au fost încadrate 40 de drumuri județene în lungime de 284,998 km. Nivelul IV, în lungime de 109,367 km, este format din 16 sectoare de drumuri judeţene cu trafic extrem de redus de vehicule.

Prestatorii de servicii de deszăpezire a drumurilor județene sunt Maxi Prest RCE SRL pentru Lotul 1 – zona Huedin, Lotul 2 – zona Gilău și Lotul 3 – zona Turda, respectiv Opentrans SRL pentru Lotul 4 – zona Gherla și SC Diferit AG SRL pentru Lotul 5 – zona Dej.

Comenteaza