Ce se mai aude de Muzeul Octavian Goga din Ciucea? Tișe: „Este o bulină neagră pentru noi”
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 31 Mar 2021, 14:46
- Administraţie
- Ascultă știrea

Starea Muzeului Memorial Octavian Goga, din comuna Ciucea, nu este una foarte bună, fiind necesare lucrări de reabilitare, a anunțat liderul forului administrativ județean, Alin Tișe.
La sfârșitul ședinței ordinare a Consiliului Județean (CJ) Cluj, de miercuri, consilierul PMP Călin Cosma a ridicat problema Muzeului Octavian Goga din Ciucea, care nu se prezintă în cele mai bune condiții. Președintele CJ i-a dat dreptate acestuia și a precizat că trebuie făcute investiții acolo.
„Îmi cer iertare clujenilor; într-adevăr muzeul nu este într-o stare așa cum ne-am dori. Am avut un impediment în a investi în ultimii ani pentru că au fost multe procese. Între timp le-a am câștigat pe toate, am avut colegi care s-au luptat până la capăt, iar acum putem să investim. În acest moment avem o problemă de resurse financiare, să vedem dacă putem aloca bani. Până acum am oprit investițiile, pentru că riscam să pierdem muzeul”, a declarat Tișe.
Liderul CJ Cluj mai susține că instituția are proprietate deplină și speră să nu mai apară și alte procese. „Ne gândim să alocăm o sumă de bani ca să putem să renovăm ce e de renovat și poate reușim să impulsionăm puțin și managerul de acolo să fie mai activ. Trebuie să facem investiții în acest muzeu. Este o bulină neagră pentru că n-am reușit să investim, dar a fost dificil fiind un imobil revendicat”, a spus Tișe.
În iulie 2019, CJ Cluj a câștigat procesul privind Castelul de la Ciucea care găzduiește Muzeul Memorial Octavian Goga, instanța dispunând înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile din cadrul complexului muzeal.
Demersurile de revendicare a domeniului din Ciucea, strâns legat de personalitatea marcantă a celui care a fost „poetul cântării pătimirii românilor”, au început în 2005, când urmașii Veturiei Goga au solicitat constatarea nulității absolute a donației făcute de aceasta în favoarea statului român, implicit obținerea dreptului de proprietate asupra complexului de clădiri și, respectiv, despăgubiri pentru bunurile care nu mai puteau fi restituite în natură.