Ce se mai aude de parkingurile Clujului: Hasdeu, Negoiu, Primăverii, Albac

Ce se mai aude de parkingurile Clujului: Hasdeu, Negoiu, Primăverii, Albac
| Foto: Arhiva

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a vorbit în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj despre stadiul în care se află o serie de parkinguri din oraş.

Hasdeu

"Pentru acest parking am semnat deja contractul de proiectare şi execuţie. Partea de proiectare ar trebui să dureze 6 luni, după care să înceapă execuţia", a spus Tarcea.

Primul demers pentru acest parking a fost făcut în 2012. "Abia după 6 ani am reuşit să încheiem contractul de proiectare şi să finalizăm licitaţia de proiectare şi execuţie, până într-un punct. Noi am câştigat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (C.N.S.C.), dar cel care a pierdut are posibilitatea să meargă în instanţă. Încă nu e final demersul, dar legea ne permite să încheiem contract cu câştigătorul licitaţiei după ce am câştigat la CNSC. Am predat deja amplasamentul".

Parkingul din Hasdeu (strada Păstorului), care se va ridica pe un teren al Universităţii Babeş-Bolyai, va avea un regim de înălțime de subsol, 2 demisoluri, parter, 3 etaje și terasă și va include 320 de locuri de parcarea. Costurile sunt estimate la 5,7 milioane de euro.

Negoiu

"Alaltăieri s-a semnat contractul de desfumare, pentru că aceasta era ultima componentă lipsă pentru a-l putea inaugura. Joi vom avea o întâlnire cu constructorul pentru a ne da datele finale ale lucrărilor. Parkingul este gata din 30 noiembrie, dar era nevoie de aviz de securitate la incendiu de la ISU. După tragedia din Colectiv normele s-au înăsprit şi era şi normal să fie mai drastice. Am înlocuit uşile din PVS cu unele de metal, au mai fost nişte probleme cu apele pluviale şi mai trebuia această desfumare pe casa scării", a explicat viceprimarul.

Parkingul de pe Negoiu (Mănăştur) este construit pe 5 etaje şi dispune de 372 de locuri de parcar. Trebuia sa fie gata în august 2015, dar lucrările au bătut pasul pe loc din cauza problemelor Construdava. Firma a câştigat licitaţia împreună cu ICCO Energ, din Braşov, dar a dat faliment. Investiția se ridică la 6,5 milioane de lei.

Primăverii 20

"Suntem în fază de contestaţii. După ce se termină această parte putem să semnăm contractul de proiectare şi execuţie şi să intrăm în linie dreaptă", a declarat Tarcea.

Parkingul de pe Primăverii va avea 2.000 de metri pătraţi, o capacitate de 410 de locuri de parcare şi ar trebui finalizat în 2018. Investiţia în parking a fost evaluată de specialiştii care au realizat studiul de fezabilitate la 37 de milioane de lei, adică peste 8 milioane de euro.

Primăverii 8 şi Mogoşoaia 7 (Mănăştur)

Pentru aceste obiective se aşteaptă validarea în SEAP a licitaţiei pentru proiectare şi execuţie.

Alabc - Azuga (Gheorgheni)

Locuitorii din această zonă nu îşi doresc "sub nicio formă" un parking, chiar dacă studiile de trafic recomandă o astfel de investiţie. Recent a avut loc o discuţie pe această temă între cetăţeni şi Comisia tehnică de urbanism din cadrul municipalităţii.

Amintim că, în toamna lui 2016, Primăria anunţa că a identificat 5 terenuri pe care intenţionează să ridice parkinguri supraterane. Acestea se află în cartiere, pe străzile Mogoşoaia, Primăverii, Băiţa, Trotuşului şi Azuga. "Mă bucur că cele cinci locaţii de parkinguri sunt din punct de vedere juridic, în sfârşit, rezolvate. Fiecare parking va avea câte 300-400 de locuri. Toate vor fi ridicate pe amplasamente unde acum sunt garaje. 471 de garaje vor fi înlocuite cu 1.500 până la 2.000 de locuri de parcare", spunea Boc.

Sighişoara şi Gheorghe Dima (Zorilor)

Pentru aceste parkinguri se poate emite avizul Comisiei tehnice de urbanism şi a arhitectului şef pentru, urmând apoi să poată fi promovat PUZ-ul în Consiliul Local, după care să fie realizat studiul de fezabilitate, iar ulterior să poată fi organizată licitaţia pentru proiectare şi execuţie.

Comenteaza