Cearta pe centura ocolitoare se mută la Turda

Cearta pe centura ocolitoare se mută la Turda
În timp ce viceprimarul din Turda, Lucian Nemeş, visează la o centură ocolitoare care să scoată traficul din centrul oraşului, primarul Tudor Ştefănie anunţă că un astfel de proiect e imposibil de realizat.

Edilii municipiului Turda se contrează deja pe o temă importantă care a făcut obiectul campaniei electorale la alegerile locale din 10 iunie. Viceprimarul Lucian Nemeş (PPDD) este de părere că prioritatea administraţiei locale trebuie să fie realizarea unei artere care să scoată maşinile din oraş (cele care vin dinspre Târgu Mureş şi dinspre Alba Iulia). Primarul Tudor Ştefănie (PDL) spune, însă, că propunerea lui Nemeş n-are nici un fundament solid, având în vedere că traficul greu pe zona aceasta este soluţionat de Autostrada Transilvania. Mai mult, o arteră suplimentră ar presupune cheltuieli imense cu exproprierile, pe care municipalitatea nu şi le-ar putea permite nici acum şi nici în viitor, explică Ştefănie.

Primăria Turda avea un proiect mai vechi ce viza crearea unei centuri ocolitoare, astfel încât şoferii care vin dinspre Cluj spre Alba-Iulia sau spre Târgu-Mureş să nu mai fie nevoiţi să tranziteze oraşul. „Planul era să realizăm un drum peste fosta linie de cale ferată care ajungea la Sănduleşti, dar acest lucru se întâmpla acum şapte-opt ani. Terenurile de pe traseu au fost revendicate de localnici, iar în prezent avem în zonă doar proprietăţi private astfel că pentru noi ar fi absolut imposibil să ne apucăm să implementăm un astfel de proiect. Nici acum şi nici în viitor nu am avea de unde să alocăm bani pentru exproprieri", a explicat primarul din Turda, Tudor Ştefănie. Reacţia sa a venit ca o replică la comentariile viceprimarului PPDD, Lucian Nemeş, privind necesitatea realizării unei centuri ocolitoare, care să diminueze traficul din centrul oraşului.

În opinia viceprimarului Nemeş, pentru administraţia locală Turda acest proiect ar trebui să fie o prioritate. „Lumea s-a săturat să aibă atâtea maşini în centrul oraşului. În campanie noi am promis că vom scoate tot acest trafic din oraş iar planul nostru este să realizăm această centură ocolitoare, în următorii patru ani. Există un traseu viabil care ar rezolva traficul de pe ruta Cluj - Alba Iulia şi de pe ruta Cluj -Târgu Mureş", a explicat Lucian Nemeş, la REALITATEA FM Cluj. În opinia sa, proiectul poate fi implementat cu sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Cluj şi din partea Guvernului. Primarul Tudor Ştefănie îl contrazice, însă şi apreciază că traficul de pe rutele Mureş şi Alba este soluţionat, în mare parte, de Autostrada Transilvania.

„Altele sunt priorităţile noastre acum. E clar că nu avem cum să realizăm o centură ocolitoare, aşa încât este necesar să finalizăm proiectul de modernizare a drumurilor din interiorul municipiului. Am alocat 1.000.000 de euro pentru lucrări de modernizare iar acest program trebuie să continue", a spus Ştefănie. Şi dacă pentru traficul dinspre Alba şi Târgu Mureş există varianta autostrăzii, pentru traficul dinspre Dej cu o soluţie ar trebui să vină Ministerul Transporturilor, crede primarul: „Într-adevăr, problema o constituie traficul dinspre Dej, însă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale avea în plan să finanţeze acea variantă de legătură între Autostrada Transilvania şi Centura Vâlcele-Apahida. Sper că această lucrare nu va fi abandonată, acum după schimbarea Guvernului aşa încât, pe viitor, să putem spune că problema traficului în Turda este rezolvată".

 

Etichete
Comenteaza