Cehi cu captatoare. Trei ofertanţi la licitaţia pentru troleibuze de la Cluj

Cehi cu captatoare. Trei ofertanţi la licitaţia pentru troleibuze de la Cluj
Trei companii, dintre care două din Cehia, şi-au prezentat ofertele pentru licitaţia organizată de Compania de Transport Public Cluj.

CTP a organizat miercuri licitaţia pentru înnoirea parcului de troleibuze. Compania vrea să cumpere maxim 20 de troleibuze noi articulate, printr-un acord-cadru cu o valoare estimată la 55,8 milioane lei (12,6 milioane euro), inclusiv TVA. Contractul, finanţat din surse proprii, va avea o durată de doi ani de la data atribuirii, potrivit unui anunţ al companiei. Prima licitaţie a avut loc în luna iunie şi a fost un eşec. 

Potrivit caietului se darcini, troleibuzele ar urma să aibă toate caracteristicile mijloacelor de transport moderne: să aibă capacitate mare, consum redus de energie, sistem de numărare a călătorilor, podea joasă, cameră de luat vederi, cameră exterioară, computer de bord, trapă pentru cărucior, motoare care au fiabilitate ridicată în exploatare, aproape un milion de kilometri.
Trei companii şi-au prezentat ofertele, potrivit conducerii CTP: una din România, Astra Vagoane Arad, două din Cehia, Skoda şi SOR.

Astra Vagoane Călători, singurul producător de troleibuze din ţară, a avut un alt contract cu Primăria, prin intermediul căruia au trimis zece troleibuze la Cluj. Acestea sunt articulate (cu burduf), au o lungime de 18 metri, capacitate de transport de 164 de călători, 42 de locuri pe scaune, 4 scaune cu accesibilitate pentru persoanele cu dizabilităţi motorii, scaune ergonomice, consum redus de energie, sistem de climatizare (încălzire, răcire, aer condiţionat, ventilaţie), sistem electronic luminos de informare a călătorilor (afişaj cu LED-uri).

Skoda propune Clujului modelul 27 TR, de 18 metri, realizat împreună cu polonezii de la Solaris (Sofia, Riga, Pilsen, Ostrava), iar SOR, modelul TNB 18.

Criteriile de atribuire sunt: 70 % pretul ofertei, 8% capacitatea de transport, 8% consumul specific de energie , 4 % valoarea raportului masă utilă/masă maximă admisă, iar perioada de garanţie acordată de 10%.

CTP va semna cu câştigătorul un acord-cadru şi va solicita numărul de troleibuze pe care le va dori, maxim 20, într-un interval de timp de doi ani.

Compania a ieşit la cumpărături serios în ultimii doi ani: a achiziţionat 40 de autobuze noi articulate Solaris, 10 autobuze noi scurte Iveco şi aşteaptă din Franţa 10 autobuze second-hand articulate, care ar urma să circule pe traseele din afara municipiului.

 

Comenteaza