Centrul Clujului, de nerecunoscut după investiţii de 15 milioane euro. Localurile şi imobiliarii jubilează

Centrul Clujului, de nerecunoscut după investiţii de 15 milioane euro. Localurile  şi imobiliarii jubilează

Centrul municipiului Cluj-Napoca se va schimba radical în urma unor investiţii de peste 15 milioane de euro. 

Vorbim despre străzile Mihail Kogălniceanu, Universităţii şi cele adiacente, care, printre altele, găzduiesc sediul central al Universităţii Babeş-Bolyai, un simbol al oraşului de pe Someş. De asemenea, va fi transformată strada Iuliu Maniu, un adevărat obiectiv turistic datorită faptului că găzduieşte două clădiri „în oglindă”. Cu o istorie bogată, strada din centrul oraşului se aseamănă cu cele din Paris şi Viena, având aceeaşi viziune în spatele designului.

VEZI ŞI Continuă transformarea centrului Clujului: 10 milioane de euro pentru Kogălniceanu şi Maniu

Nu în ultimul rând, administraţia clujeană estimează că până la finalul anului şi strada Regele Ferdinand, o altă arteră importantă, va fi modernizată.  

VEZI ŞI 4,8 milioane de euro pentru transformarea centrului Clujului. Bani europeni

Modernizarea zonei centrale, magnet pentru industria HORECA

"Pentru partea de apartamente, preţul mediu de cerere şi aproape şi cel de tranzacţionare este de 1.800-2.000 euro/mp. Transformarea zonelor în pietonale nu va influenţa mult piaţa imobiliară pe partea de apartamente, s-ar putea să vedem o creştere la spaţiile comerciale, pentru că automat aceste zone sunt "atacate" de cei care activează în zona de hoteluri, restaurante, catering (HORECA)", a precizat, pentru MEDIAFAX, Tudor Marc, agent imobiliar.

Potrivit acestuia, starea în momentul actual a pieţei imobiliare din Cluj-Napoca este de stagnare, raportarea februarie 2019 faţă de februarie 2018 fiind cu un plus de 2% la preţurile din în tot oraşul.

Mai multă atenţie şi pe cartiere

O altă arteră care va trece printr-un amplu proces de modernizare, devenind „prima stradă smart din România” potrivit municipalităţii clujene, se află câţiva kilometri de centrul oraşului. Este vorba despre strada Molnar Piuariu, din cartierul Mărăşti. 

VEZI ŞI Licitaţie pentru prima stradă "smart" din România. Este în Cluj, lângă căminele studenţeşti

Cetăţenii oraşului au o legătură de necontestat cu zona centrală a urbei, consideră sociologul Traian Rotariu, care însă punctează că, în primul rând, oamenii îşi doresc calitate în jurul lor, iar în cazul Clujului, unde în ultimii ani s-a construit haotic, este necesară o mai mare atenţie şi pe aceste arii.

„Omul vrea să aibă în jurul lui ceea ce-i trebuie, să fie frumos şi să se simtă bine şi să aibă utilităţile. Centrul însă rămâne emblematic pentru un oraş şi toţi cetăţenii vor ca acesta să arate cât mai bine. Există o legătură între fiecare şi centru, indiferent unde locuieşte", a explicat, pentru MEDIAFAX, Traian Rotariu.

Comenteaza