Cine va administra Cheile Turzii
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 02 Oct 2013, 00:58
- Administraţie
- Ascultă știrea
În ultima şedinţă de Consiliu Judeţean s-a propus ca rezervaţia Cheile Turzii să fie oferită spre administrare unei asocieri formate din primăriile din zona acestui obiectiv turistic. Reprezentanţii UDMR sunt de părere că primăriile ar avea mai multă iniţiativă şi de asemenea şi resursele necesare pentru a se ocupa îndeaproape de rezervaţia Cheile Turzii. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vakar Istvan, spune că o asociere între primării ar putea atrage şi finanţări europene pentru dezvoltarea turismului, iar proiectul ar putea viza nu doar Cheile Turzii ci şi Cheile Tureniului.
Conslierii judeţeni UDMR au propus ca primăriile din zona Cheilor Turzii să preia în administrare acest obiectiv turistic. Consilierul Andrei Nemeti a precizat că a avut deja o discuţie cu unii primari şi că aceştia s-au arătat chiar încântaţi de idee, având în vedere că rezervaţia Cheile Turzii atrage saptămânal sute de turişti. Chiar dacă a făcut foarte multe promisiuni, Consiliul Judeţean nu a făcut prea multe demersuri pentru a îmbuntăţi infrastructura în zonă şi nici pentru a asigura un management performant pentru acest obiectiv turistic. Recent, consilierul Andrei Nemeti s-a plâns că drumurile care asigură accesul la Cheile Turzii sunt complet impracticabile, iar asta în condiţiile în care rezervaţia abundă de turişti.
După această intervenţie, executivul Consiliului Judeţean a dat dispoziţie pentru asfaltarea drumului din comuna Mihai Viteazu care face legătura cu platoul din Chei. Lucrările sunt finalizate, însă problema managementului nu e rezolvată nici pe departe. Vicepreşedintele UDMR al Consiliului Judeţean, Vakar Istvan, a explicat că existenţa custodelui şi a echipei Salvamont nu e suficientă pentru a asigura o administrare corespunzătoare şi că situaţia actuală trebuie îmbunătăţită. "Nu se poate să ajungem într-o rezervaţie naturală şi să descoperi că unii şi-au făcut nevoile pe te miri unde. Apoi mai avem o problemă, uneori se taie bilete, alteori nu, în funcţie de dispoziţia celor care lucrează acolo. Mizeria domneşte pretutindeni, lipsesc coşturile de gunoi, toaletele, mai trebuie rezolvate inclusiv parcările. Bine că am reuşit să asfaltăm drumul de la Mihai Viteazu, însă, ar mai fi de reabilitat şi drumul care vine din Sănduleşti şi care de asemenea este un traseu important care se leagă de acest obiectiv turistic".
În opinia lui Vakar, primăriile din zonă trebuie să ştie cel mai bine cum care sunt nevoile acestei rezervaţii şi cum ar trebui ea gestionată având în vedere că acest obiectiv aduce zonei şi Clujului beneficii serioase. "Cred că primăriile s-au putea organiza mai bine, iar primarii sunt de acord din punctul acesta de vedere. Se poate aconstitui o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, fiecare primărie va contribui cu un buget, vor putea angaja un manager şi măcar aşa vom şti pe cine să tragem la răspundere atunci când vom constata că lucrurile nu funcţionează" a spus Vakar.
Până în prezent, a explicat el, sunt patru primării şi un municipiu care şi-au exprimat interesul pentru a se asocia în vederea administrării Cheilor Turzii. "Este vorba despre comunele Mihai Viteazu, Sănduleşti, Petreşti, Tureni şi municipiul Turda. Desigur, dacă mai sunt şi alţi primari intersaţi, îi aşteptăm cu mare drag. Primăria Tureni este de acord cu acestă propunere având în vedere că şi Cheile Turului ar trebui să beneficieze de un regim similar de administrare, pentru că este, de asemenea, o rezervaţie naturală căutată de turişti. În baza acestei asocieri, se vor putea accesa fonduri europene pentru dezvoltarea turimului", a precizat Vakar. În prezent, Consiliul Judeţean are în derulare un proiect cu finanţare europeană ce vizează atât Cheile Turzii cât şi Cheile Tureniului, pentru protejarea speciilor din rezervaţii, în valoare de 1.684.000 de lei.