Cine va conduce Consiliul Judeţean după arestarea lui Uioreanu

Cine va conduce Consiliul Judeţean după arestarea lui Uioreanu
După ce președintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, Prefectura va emite în 48 de ore o decizie pentru suspendarea sa din funcţie, conform legii. Astfel, conducere CJ Cluj va fi lăsată în mâinile unuia dintre vicepreşedinţi.

Conform legii 215, legea administraţiei publice locale, articolul 71, odată cu arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean, acesta este suspendat de drept din funcţie. Conducerea instituţiei ar putea fi preluată de către unul dintre vicepreşedinţii instituţiei, Ioan Oleleu sau Vakar Istvan.

Înstanţa de judecată trebuie să comunice Instituţiei Prefectului arestarea lui Uioreanu, după care prefectul este obligat să emită un ordin de constatare a suspendării, iar Consiliul Judeţean trebuie să decidă cine va prelua responsabilităţile preşedintelui.

"Instanţa de judecată de comunică nouă acest lucru şi în 48 de ore de la comunicare, Instituţia Prefectului trebuie să emită un ordin prin care constată suspendarea de drept a mandatului preşedintelui Consiliului Judeţean. Noi nu am primit încă o asemenea înştiinţare. În momentul în care vine aceasta, o să trimitem în 48 de ore ordinul, iar Consiliul Judeţean trebuie să decidă asupra delegării responsabilităţilor către unul din cei doi vicepreşedinţi", a precizat Gheorghe Vuşcan, prefectul Clujului.

Ordinul de suspendare încetează totuşi odată cu trecerea celor 30 de zile ale mandatului de arestare preventivă. "Această suspendare încetează în momentul în care se suspendă arestarea preventivă. Deocamdată se bucură şi preşedintele Consiliului Judeţean, ca orice cetăţean, de prezumţia de nevinovăţie, abia după aceea se poate pune problema de alegeri anticipate pentru funcţia de preşedinte a Consiliului Judeţean", a mai menţionat Vuşcan.

Horea Uioreanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar au fost reţinuţi şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean.

Comenteaza