Ciudatul caz de la Polivalentă. „A început să zbiere și s-a aruncat de pământ. Am rămas perplex"

Ciudatul caz de la Polivalentă. „A început să zbiere și s-a aruncat de pământ. Am rămas perplex"

Angajatul de la Polivalentă care susține că a fost lovit de directorul general este acuzat că a înscenat totul. El urma să fie cercetat disciplinar. „Îmi spunea «Nu strigați la mine!», în timp ce eu vorbeam calm, iar acesta încerca să facă discuția tumultoasă, vulcanică, și într-adevăr am simțit că la un moment dat scapă de sub control", este mărturia femeii care i-a înmânat angajatului decizia de cercetare disciplinară.

Scandalul, pe scurt: Unul dintre angajații Sălii Polivalente, Paul Țiriac, șeful Departamentului Evenimente, ar fi fost lovit de directorul Ionuț Rusu, potrivit informațiilor prezentate de Ziar de Cluj, care scrie că presupusa victimă și-ar fi scos și certificat de la IML. Directorul Ionuț Rusu spune în schimb, că Paul Țiriac s-ar fi aruncat singur pe jos încercând să creeze artificial un incident după ce a aflat că urmează să fie cercetat disciplinar pentru mai multe nereguli descoperite în activitatea sa. Totul s-a întâmplat luni, 31 ianuarie.

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu părțile implicate și vă prezintă „fotografia" la zi a situației de pe Polivalentă. 

Din informațiile obținute de ZIUA de CLUJ, „scânteia" s-a aprins în momentul în care Paul Țiriac a fost înștiințat de către Aurica Tudor, contabila Sălii Polivalente, că urmează să fie cercetat disciplinar.

„În data de 31 ianuarie am făcut o comunicare a unui document referat, în scopul sesizării disciplinare și a unei notificări. Am anticipat că este posibil să am probleme (cu Paul Țiriac - n.red.) și am anunțat doi colegi de birou (Florin Steopan, angajat al departamentului Administrativ la Sala Polivalentă și Andreșan Florin - n. red.) că doresc să fac aceste comunicări. I-am prezentat domnului Paul Țiriac cele două documente și l-am rugat să semneze de primire, să confirme pe exemplarele mele.

La început a fost o discuție calmă, liniștită, mi-a spus că dorește să citească, ca să hotărască dacă semnează sau nu. Eu i-am spus că doar trebuie să semneze de confirmare de primire, iar ulterior poate să citească exemplarul pe care îl primește. A început să divagheze, să facă tot felul de afirmații, acuze la adresa mea și la adresa altor angajați. Au fost acuze cum că aș fi pusă să fac un lucru sau altul și că sunt unele aspecte pe care nu le-aș fi sesizat și consemnat în referatul pe care doresc să i-l comunic și în notificare și că fac asta la ordinului Directorului general (Ionuț Rusu - n.red.).

Eu, ca angajat, trebuie să-mi duc la îndeplinire anumite sarcini de muncă și să informez șeful ierarhic, care este directorul general de la Sala Polivalentă. 

În tot acest timp eu l-am rugat pe Paul Țiriac să ia la cunoștintă și să formuleze în scris orice altă observație are de făcut, pentru a se clarifica. Eu am făcut sesizare pentru niște aspecte pe care le am în situațiile financiare, niște documente justificative financiar-contabilitate, pe care le-am considerat că ar fi necesar să fie clarificate. I-am spus că dacă consideră că sunt și alte aspecte, să formuleze în scris și să stabilim dacă e nevoie să avem în vedere și alte aspecte.

Treptat i-a crescut furia, iar eu am încercat să mențin un ton calm al discuției, dar a vorbit în avalanșă, precipitat, fără să-mi permită să intervin sau să dau replici. M-a apostrofat să nu strig la el, deși nu am strigat, niște acuze care au fost nepotrivite. El îmi spunea «Nu strigați la mine!», în timp ce eu vorbeam calm, iar acesta încerca să facă discuția tumultoasă, vulcanică, și într-adevăr am simțit că la un moment dat scapă de sub control. Eu aveam un scop clar, să comunic niște documente, nu trebuia să stau să văd o explozie din partea lui (Paul Țiriac - n.red.), s-a ridicat în picioare la un moment dat, a gesticulat. Eu știam că a mai avut astfel de experiențe, tocmai de asta i-am atenționat pe cei doi colegi de birou ai dânsului. Evident că le-am oferiț și celor doi aceste două documente să le vadă. În timpul acestei discuții cu Țiriac, Paul a spus că refuză să semneze de luat la cunoștință. Pe exemplarele mele am consemnat «Angajatul Țiriac Paul refuză să ia la cunoștință, a primit un exemplat oferit de subsemnatul». I-am rugat pe cei doi colegi să semneze, am semnat și eu. 

Pe o notificare, Paul Țiriac a consemnat că refuză să semneze pentru că reprezintă un fals în înscrisuri. L-am rugat să semneze și să își scrie numele lângă semnătură, asta pentru că altă dată a făcut acuze că cineva îi falsifică semnătura. Tocmai de aceea l-am rugat să își pună și numele pentu a nu fi vreo problemă.

Până la finalul discuției am avut consemnat pe exemplarele mele cu semnătura mea și a colegilor cum că Țiriac refuză, pe notificare erau înscrisurile lui Țiriac Paul.

Am încheiat într-un fel dialogul cu el, discuție care devenise deja pe un ton nepotrivit și am considerat că trebuie să mă retrag. Am ieșit din birou. 

Subliniez că în timpul discuției, atunci când am putut intreveni, l-am rugat să scrie orice afirmație are și să nu rămână doar afirmații verbale din partea lui. După ce am ieșit din biroul lui și am intrat în biroul meu de Contabilitate, m-am gândit că trebuie să merg la directorul general, ca să-i prezint câte un exemplar din documentele comunicate. Am considerat că așa este procedura, de altfel așa prevede și cercetarea disciplinară. I-am prezentat un rând de documente domnului Ionuț Rusu și o scurtă prezentare a discuției cu Țiriac Paul.

Într-un fel, eram destul de afectată și am dorit să scurtez și întâlnirea cu Rusu Ionuț, însă el m-a invitat să ocup loc și să-i relatez pe scurt rezumatul întâlnirii cu Paul Țiriac. I-am făcut un rezumat și totodată i-am înmânat câte un exemplar din comunicările făcute, apoi am plecat din birou. Domnul Rusu a spus că va discuta și el cu Țiriac Paul și că o să-l invite pe acesta să scrie dacă sunt alte aspecte pe care dorește să le facă, în afară de aspectele comunicate în referat, comunicat și în notificarea comunicată. Deci aceasta este partea în care am fost implicată eu”, ne-a relatat Aurica Tudor, contabila Sălii Polivalente.

Am întrebat-o dacă are cunoștințe cu privire la ce s-a întâmplat ulterior între Ionuț Rusu și Paul Țiriac.

„Eu am mers înapoi în birou la Contabilitate pentru a-mi organiza documentele în birou, iar la scurt timp, cred că două-trei minute, directorul Rusu Ionuț a intrat aici în birou. Era alb la față, consternat și a spus că a mers să discute cu Paul Țiriac și că acesta s-a trântit pe jos și a început să strige. Eu eram afectată psihic din cauza discuției mele (cu Paul Țiriac - n.red.), pentru că a fost un comportament nepotrivit al acestuia în timpul dialogului meu cu el, iar în momentul în care a intrat Ionuț Rusu la Contabilitate vă pot spune că mi-a rămăs impactată imeginea lui când a intrat în birou. M-a șocat cum arăta, alb la față și era șocat. Nici nu pot să spun cuvintele pe care le-a rostit în acel moment, dar mi-am dat seama că se agravase situația după ce directorul Rusu a ieșit de la Țiriac Paul din birou. 

Nu știu ce s-a rostit între ei, nu cred că s-au rostit injurii, altceva nu știu. Eu regret toate cele întâmplate și sper să se clarifice situația, pentru că nu este în regulă să fie probleme de comportament la nivel de angajați”, a conchis Aurica Tudor, contabil la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

ZIUA de CLUJ l-a contactat și pe Ionuț Rusu, directorul general al Sălii Polivalente:

„S-a demarat procedura disciplinară asupra lui Paul Țiriac, luni, 31 ianuarie 2022. Am fost sesizat de anumiți colegi din Sală cu privire la anumite aspecte cu privirea la îndeplinirea sarcinilor lui de serviciu, pe care nu le-a dus la îndeplinire, așa că am demarat cercetarea disciplinară.

Doamna contabilă a mers și i-a înmânat acele hârtii, nu a vrut să le semneze (Paul Țiriac - n.red.), a avut niște ieșiri ne la locul lui față de dânsa. A jignit-o, a făcut-o în toate felurile. Aurica Tudor mi-a spus asta, iar eu când am mers și am discutat cu el, a avut tot așa o ieșire necontrolată. A început să zbiere și s-a aruncat de pământ. 

Am rămas perplex, nu am văzut așa ceva în viața mea. Asta s-a întâmplat în biroul lui Țiriac Paul. Au fost și alți colegi acolo, Florin Steopan, contabila tocmai plecase.

Paul Țiriac a avut o ieșire total nepotrivită pentru un om și de aceea am în vedere să cer un control psihologic pentru el și îmi rezerv dreptul să depun o plângere la poliție pentru cele întâmplate pentru că nu mi se pare normal ce s-a întâmplat și să fiu acuzat pe nedrept”, a spus Ionuț Rusu, directorul general al Sălii Polivalente.

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă și cu unul dintre martori, Florin Steopan, angajat la departamentul Administrativ de la Sala Polivalentă:

„Am fost de față, e adevărat, dar sincer să fiu  nu pot nici să confirm, nici să infirm că s-a întâmplat lucrul acesta (altercație fizică între Paul Țiriac și Ionuț Rusu - n.red.), pentru că nu am văzut exact ce s-a întâmplat, deoarece eram după ușă, dar mai mult de atât nu vreau să comentez. Ce s-a întâmplat mai exact voi spune în momentul în care voi fi citat la Poliție, că am înțeles că e deschis și un proces pe rol în cazul acesta. Mai multe nu vreau să spun. Am văzut că sunt deja două variante care circulă în presă. Cea în care Paul spune că am fost de față și că pot să confirm. Cealată variantă în care Ionuț spune că eu pot să confirm că am văzut, că am fost martor de față, că nu s-a întâmplat nimic. Sincer să vă spun, am fost prins la mijloc și de unul, și de altul. Nu vreau să dau nicio declarație pentru niciunul dintre cei doi. Ce pot să vă spun e că am văzut faptul că a căzut Paul, dar mai mult nu vreau să spun”, a mărturisit Florin Steopan, martor la incident.

Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, într-o declarație anterioară Florin Steopan ar fi recunoscut că a fost de față când s-a petrecut incidentul și ar fi afirmat că l-a văzut pe Paul Țiriac cum „a venit cu spatele și a picat" și că, dacă va fi cazul și va fi citat la Poliție, va da toate detaliile. Steopan ar fi relatat cum Paul Țiriac „a pornit spre ușă, după care am văzut că vine cu spatele, se întoarce și s-a dus cu capul către masă și a dat cu capul de masă".

Paul Țiriac, cel de la care a pornit acest scandal, ne-a transmis că nu poate vorbi și că așteaptă o ședință a Consiliului de Administrație al Sălii Polivalente. Vom reveni cu mărturia acestuia în momentul în care se va decide să vorbească.

Comenteaza