Foto "Civicii" arată MINUSURILE Bazei Sportive "La Terenuri'' și sunt supărați pe Boc că nu i-a chemat la deschidere: "Un spațiu pentru care am militat de mai bine de zece ani"

Baza Sportivă "La Terenuri" a fost inaugurată oficial vineri, 29 iulie 2022. "Civicii" sunt supărați că nu au fost chemați la deschidere.

"De ce Emil Boc nu ne-a chemat la inaugurarea bazei sportive La Terenuri? Sau despre bucuria de avea un spațiu public reabilitat fără a uita de critici constructive Baza sportivă La Terenuri, pentru care am militat de mai bine de zece ani și care a costat 6 milioane de euro, a fost inaugurată în weekend. Primarul Emil Boc a fost întrebat de media de ce la inaugurare nu a chemat activiștii pentru acest spațiu public, printre care mă număr, am înțeles că s-a enervat. O să răspund în locul primarului, mai ales că e un pattern. Nu am fost chemat nici la deschiderea Parcului Prodan, nici la inaugurarea aleii pietonale și a parcului de la lacul 1 din Gheorgheni, unde am insistat cu SOS pentru pietonalizare si desființarea parcării. La fel, nu au fost chemați alți activiști implicați în diverse campanii, nici proiectanți, nici constructori. Nici aici, nici cu alte ocazii. Plus ca trebuie remarcat în poze prezența exclusiv masculină din primărie în jurul primarului la un obiectiv folosit preponderent de femei și copii.

Pe scurt, primarul nu aduce la inaugurare mai mulți actori civici și specialiști pentru că o perspectivă mai nuanțată asupra lucrurilor retează din propaganda primăriei. Strică și PRul primăriei și asumarea individuală a meritelor, când acestea sunt, cum e firesc, colective. Eco, nu ego, cum îi place să zică dlui Boc, nu să facă. Nu sunt urbanist, observațiile mele sunt de cetățean cu o oarecare experiență în spațiul public și practicant de mai multe sporturi. Plus că am o expertiză pe politici publice participative.

Sigur că ne bucurăm de spațiu, suflăm ușurați că "bine că s-a facut", petrecem timp cu familia și prietenii aici, dar sunt probleme cu modul în care s-a intervenit în zona La Terenuri. Cum sunt banii noștri, de la contribuabilii clujeni, baza sportivă putea ieși mai profi dacă Primăria era deschisă la discuții, dar și dacă proiectarea și execuția beneficiau de un feedback consistent.

De departe, cea mai proastă intervenție e la pârâu. Înainte era vegetatie, acum e beton, cu apă urât mirositoare, puturoasă, cu mătasea broaștei, diferența între locul în care s-a intervenit și unde nu s-au făcut lucrări fiind imensă. Am înțeles că proiectul inițial presupunea renaturare, dar la execuție constructorii și-au facut de cap, adică au turnat la greu beton, cu acordul Primăriei. Într-un Facebook live, primarul a zis ca nici nu își inchipuie clujenii ce dezastru era acolo înainte de betonare. Nu era niciun dezastru, doar mai multa vegetatie și comunicare între grădini si oameni care luau apă din pârâu pentru grădini!

Aleile nu sunt bine segmentate, cel mai bine se vede in partea de sud, lângă padure, unde există pe o porțiune doar o pistă cu un culoar de un metru și ceva de alergare folosită și de mame cu cărucior, adolescenți cu trotineta, tineri care stau la povești si, cu voia voastră, alergatori, dacă tot s-a făcut pista.

Zeci de copaci au fost tăiați, deja 30 de copaci sunt uscați și înlocuiți, iar gazonul deja se distruge. Sub gazon, se gasesc bolovani, deci aveți grijă dacă încercați să jucați volei desculți pe iarbă! În unele portiuni, gazonul e deja uscat, iar costurile de întreținere sunt foarte mari. În toamna, mă astept ca gazonul sa fie jupuit bine prin suprautilizare.

La terenul de volei am incercat să servesc din afara terenului si am lovit cu mâna gardul. Cum poți lovi cu mana gardul? Pentru că marginea terenului e aproape lipită de gard. Oricine a jucat volei știe ca trebuie spatiu nu doar pentru servă, dar si pentru că se iese și în afara terenului după minge în timpul jocului. Nu mă astept ca primarul să știe aceste lucruri, el și întreba într-un Facebook live, ce se dorea de prezentare a spatiului, ce terenuri de sport sunt acelea. I s-a spus că sunt de volei, nu recunoscuse ce rol joacă un fileu.

Amfiteatrul de lângă pârâu este supradimensionat, prea înalt, nu e folosit, lemnele de la bănci se desprind cam ușor. În general, baza sportivă este prea ridicată și a pierdut legatura pe care o avea cu grădinile de după pârâu. Au mai ramas vreo 40 la sută din grădinile informale, sper să nu fie rase în continuare și să primească un statut de grădini comunitare.

In acelasi video, primarul a arătat în stilul lui caracteristic, sfătos, rapid și sigur pe el un loc de joacă pentru copii, doar pentru ca vazuse copii pe acolo. Dar "locul de joacă" e un spatiu pentru seniori care au probleme de mobilitate ori cu reflexele. Seniorii însă merg la locul de fitness generalist, nu il folosesc pe acesta. Iar dacă situatia neutilizarii se constată si peste cateva luni, cred ca merita instalate ori aparate de fitness pentru toate vârstele ori trebuie extins locul de joacă pentru copii.

Nu sunt rampe ca sa intri în unele locuri cu cărucior, bicicletă sau trotinetă. Primaria motiveaza eronat că erau garaje si de aceea nu s-au putut face rampe, dar urmează odată ce au fost demolate. Totuși, la podurile existente se puteau face rampe pentru a face mai accesibil arealul.

Mai trebuie spus ca întârzierea nu e de un an, ci de un deceniu cel puțin. De ce? Zona a fost lăsată sa se degradeze major dupa 1989, au urmat și retrocedările și fără activarea noastră civică probabil erau alte blocuri aici, așa cum amenințarea continuă lângă baza La Terenuri, într-un cartier deja densificat. Dacă primaria avea politici publice coerente de reabilitare de spatii publice, erau mai deschise încă de la începuturile administrației

Boc în ceea ce privește astfel de investiții publice, care merită făcute în orice cartier din România. Criticile mele sunt constructive, doar voi folosi spațiul de cateva ori pe săptămână, nu doar la inaugurare, haha, nu obișnuiesc să joc baschet în blugi (sau la costum, cum am văzut că se mai poartă la alte ocazii oficiale ). Dar e bine ca dupa atata timp de asfalt spart și zgrunțuros putem sa facem sport pe un sintetic decent. Sigur că lumea se bucură că, după trei decenii de lăsare în paragină a spatiului, ceva se întâmplă și trebuie să întâmpinăm cu seninătate cel mai vibrant spațiu public al cartierului. Dar asta nu înseamnă ca lucrurile nu puteau iesi mai bine sau că unele probleme nu se pot remedia atât aici, cât și la baze sportive viitoare'', scrie Adrian Dohotaru, civic și fost deputat de Cluj. 

Intrarea în toată baza sportivă este liberă, la fel și folosirea terenurile pentru sporturile de echipă. Programările pentru terenurile de tenis de câmp, baschet, mini fotbal, badminton, volei sau squash și tenis de masă în interior se fac pe site-ul sporticlujnapoca, caer cuprinde ambele baze sportive din oraș. Pentru a face o programare este necesar să vă faceți un cont pe site. Cardul de acces va fi eliberat la prima prezentare. Terenurile se închiriază pentru o oră.

Parcarea din Baza Sportivă "La Terenuri" va fi inclusă în zona tarifară 2 și dispune de 41 de locuri de parcare auto la sol, respectiv 41 de locuri de parcare pentru biciclete. Taxarea este orară: 1 oră: 3 lei; 2 ore: 6 lei; 4 ore: 12 lei.

Investițiile la baza sportivă din Mănăștur au cuprins amenajarea de terenuri pentru tenis de câmp, baschet, mini fotbal, badminton, volei, precum și teren de beach volley cu nisip, zone cu aparate de fitness, pistă de alergare, amfiteatru în aer liber ș.a. S-au făcut amenajări și pentru activitățile indoor, pentru tenis de masă, squash, perete pentru escaladă, studio yoga/aerobic/fitness.

În ceea ce privește spațiile verzi ale bazei sportive, acestea au fost amenajate pe o suprafață de 18.000 mp, cu peste 430 arbori. De asemenea, spaţiul dispune wi-fi gratuit și este supravegheat video pe întreaga suprafaţă, sunt stații de încărcare pentru bicicletele electrice, iar iluminatul public este modern, cu tehnologie LED.

Lucrarile au fost efectuate de Asocierea SC RO-VERDE LANDSCAPING SRL-SC OPENTRANS SRL-SC ELECTROGRUP SA-SC CRIS GARDEN SRL-SC PROSPECT DRILL SRL. Contractul de proiectare și execuție are o valoare totală de 5,5 milioane euro fără TVA – 26.581.616,15 lei fără TVA. Contractul a fost semnat în 28 aprilie 2020, iar lucrările trebuiau finalizate în toamna anului 2021.

Comenteaza