Județul plăteşte 4 milioane de euro pentru închiderea gropii de gunoi de la Pata Rât. Zid înalt de 3,5 metri

Județul plăteşte 4 milioane de euro pentru închiderea gropii de gunoi de la Pata Rât. Zid înalt de 3,5 metri
| Foto: consiliul judetean cluj

A fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor suplimentare necesare pentru consolidarea depozitului neconform de deșeuri de la Pata Rât.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a semnat contractul vizând proiectarea și execuția lucrărilor suplimentare necesare pentru consolidarea depozitului neconform de deșeuri de la Pata Rât, în vederea finalizării lucrărilor de închidere.

„Este un pas extrem de important pentru finalizarea închiderii rampei de la Pata Rât, determinat de situația din teren, cea care a impus luarea de măsuri concrete și adecvate. În cursul săptămânii viitoare voi emite ordinul de începere a lucrărilor, astfel încât operațiunile să demareze iar finalizarea închiderii rampei să succeadă cât mai rapid”, a declarat Alin Tișe.

Lucrările vor viza stabilizarea depozitul pe zona de sud-est, cu zid de sprijin la baza depozitului, prin consolidarea cu piloți. Totodată, va avea loc modificarea pantei taluzului și amenajarea unui drum tehnologic, capabil să suporte încărcările mari, date de utilajul greu de forare și de transportul materialelor de construcții.

De asemenea, va avea loc decolmatarea pârâului Zăpodie și consolidarea malului stâng al acestuia, totalitatea acestor operațiuni având ca principal scop protejarea depozitului de deșeuri și împiedicarea poluării cursului de apă.

Astfel, întreaga zonă afectată de alunecare, situată pe latura sudică a depozitului și pe o lungime de 300 m pe latura estică, precum și zona stabilă în prezent de pe latura estică a depozitului vor fi consolidate prin execuția unui zid de sprijin din beton armat, cu o lungime totală de 700 m.

Acesta va fi fundat pe două șiruri paralele și alternative din piloți forați la adâncimea de 10 cm, cu diametrul de 600 mm. Înălțimea zidului va fi de 3,5 m, acesta fiind prevăzut cu o consolă în partea din amonte cu rol de suport al canalului pluvial.

Canalul pluvial va fi săpat în stratul de pământ compactat sprijinit de consola zidului, urmând ca apa pluvială colectată de canal să fie evacuată printr-un sistem ce va traversa zidul prin partea inferioară, printr-un tub de beton. De acolo, apa va fi deversată printr-o zonă consolidată, în râul Zăpodie.

Lucrările se vor derula pe parcursul a maximum 12 luni, din care trei luni reprezintă perioada de proiectare, iar celelalte nouă luni sunt destinate executării lucrărilor de consolidare. Operațiunile au o valoare totală de 18 milioane de lei.

Comenteaza