Cluj Arena, înapoi la primărie
- Scris de Luminita Silea
- 12 Sep 2012, 23:02
- Administraţie
- Ascultă știrea
în administrarea municipalităţii clujene, instituţie care îl deţinea înainte de 2004.
Noul stadion poate fi preluat în orice moment de către primărie, a subliniat ieri primarul Emil Boc. Declaraţia vine după ce preşedintele Consiliul Judeţean (CJ), Horea Uioreanu, a afirmat că nu exclude posibilitatea cedării stadionului către administraţia locală, având în vedere că judeţul nu-şi permite să suporte din bugetul propriu întreţinerea obiectivului.
Uioreanu a declarat, la REALITATEA FM Cluj, că ia în calcul cedarea Cluj Arena către primărie, care are un buget mult mai mare şi care poate să-şi permită să suporte consturile lunare de întreţinere, de 60.000 de euro. "Nu este absurdă o astfel de posibilitate, mai ales că noi avem un buget mult mai mic şi sunt şi probleme la asigurarea întreţinerii stadionului. Există datorii neîncasate pentru meciurile jucate de Universitatea", atrăgea atenţia preşedintele CJ. Afirmaţia sa vine după ce la începutul acestei săptămâni consilierii judeţeni au propus ştergerea datoriilor clubului, acumulate către societatea care administrează stadionul, deţinută de forul judeţean.
Oficialul menţiona că nu poate admite o astfel de soluţie, mai ales că stadionul are tot felul de probleme, în afară de recuperarea creanţelor de 300.000 de lei de la „U" Cluj. Potrivit lui Uioreanu, stadionul nu a fost recepţionat, nu este intabulat şi nici omologat de forurile abilitate. Acesta a sugerat primarului, la şedinţa extraordinară a CJ de marţi, să achite clubului suma pe care s-a angajat să o dea în momentul aprobării bugetului municipiului, respectiv 1 milion de lei. „L-am căutat de trei ori pentru a-l ruga să plătească, pentru ca mai departe Universitatea să ne achite nouă chiria cu banii aceştia, dar nu mi-a răspuns la telefon", se plângea şeful CJ.
Boc a declarat ieri că banii destinaţi susţinerii echipei există, însă aceştia pot fi alocaţi doar în condiţiile legii. În schimb, s-a arătat interesat de preluarea stadionului. "Dacă preşedintele CJ are o astfel de propunere, noi putem să-l preluăm şi să asigurăm prezenţa Universităţii pe Cluj Arena dacă el nu are această posibilitate. Când am fost premier, am alocat 14 milioane de euro pentru construirea stadionului. Acum noi putem să asigurăm din fonduri de la bugetul local funcţionarea stadionului şi să-l punem la dispoziţia tuturor echipelor care vor dori să presteze activităţi pe acesta", a menţionat Boc.
După ce ieri dimineaţă Uioreanu lua în calcul cedarea stadionului, dar aprecia că Boc nu ar acepta o astfel de soluţie, s-a răzgândit ulterior. Într-un comunicat remis de CJ, acesta spune că "domnul Boc doar promite, nu şi face". "Alocarea banilor şi plata datoriilor clubului pe care îl patronează trebuie să se facă neîntârziat, deoarece penalităţile cresc de la o zi la alta. Şi nu vrem să credem că domnul primar, ex-premier, ex-preşedinte al PD, ţine banii publici pentru campania electorală. La această dată deliberativul judeţean, prin SC Cluj Arena SA, administrează baza sportivă şi permite echipei Universitatea Cluj să-şi joace meciurile din campionat aici, în pofida faptului că datoria clubului către instituţia noastră este una deloc neglijabilă. Problema Cluj Arena nu este legată de administrare, ci de datoriile pe care gruparea sportivă, al cărei acţionar este şi Consiliul Local Cluj-Napoca, le are pentru meciurile deja jucate pe stadion.
În acelaşi document se precizează: „Considerăm că în loc să avanseze soluţii fanteziste, domnul primar ar trebui să vireze în conturile SC Cluj Arena SA fondurile pe care s-a lăudat că le-a păstrat pentru susţinerea activităţii clubului. În acest mod, Universitatea ar reuşi să-şi plătească datoriile şi ar avea rezervele financiare necesare pentru a plăti chiria stadionului până la sfârşitul anului. Posibilitatea preluării arenei de către primărie este o chestiune de discutat în momentul în care domnul Boc are la dispoziţie o sumă egală cu cea investită de CJ în această bază sportivă. Credem că fostul premier ştie nu doar câţi bani a alocat guvernul, ci şi ce sume au fost cheltuite din bugetul judeţului de către finul său, domnul Alin Păunel Tişe, pentru construirea stadionului, lăsând 1.400 km de drumuri judeţene fără asfalt şi sute de mii de bolnavi fără un Spitalul Regional de Urgenţă".
Stadion lăsat în beznă
Echipa de arhitecţi care a gândit noua arena a avansat încă de anul trecut ideea preluării stadionului de către primărie care ar putea să-l întreţină mult mai bine şi să dea posibilitatea funcţionării acestuia aşa cum a fost gândit: iluminat în perioada nopţii. Aceştia s-au arătat nemulţumiţi că stadionul nu este vizibil seara pentru că societatea ca-l administrează opreşte sistemul de iluminat pentru a face economii cu facturile.
Ping-pong între instituţii
Cluj Arena a fost edificat de administraţia Alin Tişe în 2011, pe locul vechiului Ion Moina, stadion cu o istorie de 97 de ani, demolat în 2008. Înainte de 2004, stadionul municipal era în administrarea primăriei, însă a fost transferat judeţului printr-o hotărâre de guvern din 2004, având în vedere că primarul de atunci, Gheorghe Funar, refuza să se implice cu fonduri în întreţinerea acestuia. Noul stadion este administrat de o firmă înfiinţată în subordinea forului judeţean, are 30.000 de locuri şi a presupus o investiţie de 45 de milioane de euro, din fonduri guvernamentale şi de la CJ.